Zenica

Kulturno- umjetnička društva Zenice: tražimo podršku gradskih vlasti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kulturno- umjetnička društva Zenice: tražimo podršku gradskih vlasti- U proteklih mjesec dana su aktivna kulturno-umjetnička društva u Zenici održala niz sastanaka. Kulturno – umjetnička društva koja su uzela učešće u radu su: KUD „Željezara“ Zenica kao domaćin,  Ansambl „Bosnia folk“ Zenica , Gradsko umjetničko društvo „Filigran“ Zenica, KUD „Gračanica“ Zenica, KUD „Putovići“ Zenica, KUD „Gradina – Gradišće“ Zenica, KUD „Plamen“ Zenica i KUD „Mošćanica“ Zenica.

Jedina tačka dnevnog reda  je bila problematika u radu i opstajanju društava, te razmjena mišljenja predsjednika kulturno-umjetničkih društava o budućem radu i trenutnoj finansijskoj situaciji

Konačna odluka predstavnika društva je bila incijativa kojom traže od gradske vlasti da u planu svog budžeta za 2022. godinu uvrste iznos za svih osam društava po 2.500 KM( cca 20.000KM). Iznos koji bude doznačen društvima bit će objezbijeđen za fiksne troškove koje svako društvo ima (knjigovođa; komunalni troškovi, održavanje nošnji i slično). Svečanom činu potpisivanja inicijative je prisustvovao i predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić.

Također, navedena kulturno – umjetnička društva su saglasna da se stavljaju na raspolaganje Gradskoj upravi za obilježavanje svih značajnih datuma u gradu Zenica.

Cilj svih kulturno – umjetničkih društava je očuvanje tradicije, kulture i običaja grada Zenica kroz igru i pjesmu. Društva okupljaju veći broj omladine sa ciljem da ih sačuva od poroka današnjice. Narodne igre imaju nemjerljiv značaj za razvoj djeteta u psihičkom i fizičkom pogledu. Doprinosi razvoju koordinacije, tehnike pokreta djeteta, a omogućava i sticanje snage, istrajnosti, spretnosti i izdržljivosti. Dijete postaje snalažljivije, stiče brzinu i koordinaciju pokreta, ritmičko izražavanje uz muziku, dok javni nastupi igraju važnu ulogu u razvoju djetetove ličnosti. Također, razvija se kolektivni duh i disciplina koja u kombinaciji sa učenjem kulture i tradicije svog i drugih naroda daje kvalitativno napredovanje u psihičkom razvoju djeteta. Sve navedeno je samo dio pozitivnih aspekata folklora na odrastanje vašeg djeteta. Trudimo se bogatim sadržajem privući što više djece i mladih, te sačuvati našu tradiciju od zaborava. Stoga je veoma važno da kulturno – umjetnička društva imaju podršku vladajuće strukture.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno