Zenica

FOTO: Akcija “Kao prvo, posadi drvo”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Akcija “Kao prvo, posadi drvo”- Kao što je već poznato početkom školske 2021/2022.g. na poslaničku inicijativu g. Duvnjak Jasmina, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK u saradnji sa JP ŠPD ZDK školama je predložilo da se Godišnjim programom rada škola, u periodu oktobar-novembar planira i uvrsti realizacija aktivnosti pošumljavanja na lokacijama za jesensko pošumljavanje i ozelenjavanje školskih površina pod jedinstvenim nazivom „Kao prvo, posadi drvo“.
Tri srednje škole na adresi Bilmišće 69, JU Tehnička škola, JU Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i JU Srednja mješovita škola „Mladost“ odlučile su da planiranu aktivnost realizuju zajedničkim radom i međusobnim druženjem učenika i uposlenika.
Ovom odlukom i načinom realizacije ove škole napravile su iskorak u odnosu na druge. Osim svima zajedničkog cilja buđenja i razvijanja svijesti o važnosti prirode i njenog očuvanja za dobrobit cijele planete Zemlje i njenih stanovnika, ostavren je i jedinstveni cilj i pozitivan primjer podrške socijalnoj inkluziji. Ovo je samo jedan u nizu zajedničkih projekata i rada koji mogu poslužiti kao pozitivan primjer u kojem su učenici sa teškoćama u razvoju imali priliku da zajedno sa svojim vršnjacima druge dvije škole sudjeluju i druže se.
Aktivnost pod sloganom „Kao prvo, posadi drvo“ realizovana je u tri faze:
I faza – Učenici sve tri škole, na zajedničkim zelenim površinama, iza školske zgrade, zasadili su oko 40 sadnica bijelog i crnog bora, jasena i tuje.
II faza – Na zelenim površinama ispred školske zgrade zasađeno je još desetak navedenih sadnica. Realizaciju druge faze osim učenika i uposlenika sve tri škole, propratili su i svojim prisustvom uveličali: ministar obrazovanja ZDK -a g. Kozlić Spahija, ministar šumarstva ZDK g. Hadžić Mirsad, direktorica Kantonalne uprave za šumarstvo g. Elezović Nevzeta, predstavnici školskog odbora g. Benjamin Jukić i g. Nasir Čolaković, te direktori škola: Hadžisalihović Maja, Fejzić Amira i Kamenjaković Nihad.
III faza – Učenici su na lokalitetu Gornje Zenice zasadili 300, gore navedenih sadnica.
Realizacijom treće faze, tri škole: JU Tehnička škola, JU Srednja škola za stručno obrazovanje i radno osposobljavanje i JU Srednja mješovita škola „Mladost“ zasadile su 350 sadnica bijelog i crnog bora, jasena i tuje uz poruku da je sadnja drveća jedan od najplemenitijih gestova koje čovjek može učiniti prema prirodi, drugim ljudima i samom sebi. Shodno navedenom, slobodno možemo reći da je naš cilj u potpunosti realizovan, a svi učesnici više nego zadovoljni. Sretni smo da smo barem jednim dijelom doprinijeli buđenju i razvoju svijesti o očuvanju naše planete.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno