Posuđeno

Kultura (im) nam ne treba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Poštovana javnosti, ustanove kulture Zeničko-dobojskog kantona trideset godina se nalaze u statusnom vakuumu. Konkretnije, ustanove i svi zaposleni u ustanovama kulture nemaju ni majku ni oca, ali imaju dvije loše maćehe. Svi uposleni (nas 170), a posebno stvaraoci kulturnih i umjetničkih vrijednosti sve vrijeme vrijedno rade i postižu izvanredne rezultate, te smo prepoznati, i u svojoj djelatnosti vrednovani i van granica matičnih općina, gradova, kantona i države Bosne i Hercegovine.

To, barem do sad,  nije bilo dovoljno da se finansiranje ustanova kulture, te jako loš ekonomski položaj uposlenika u kulturi riješi i pomjeri sa tačke najnižih plaća u Bosni i Hercegovini. Poražavajuće i ponižavajuće.

Načelnici, gradonačelnici, ministri, premijeri – već dugi niz godina ne pokušavaju riješiti  probleme sa kojima se suočavaju ustanove kulture u ZDK (čast izuzecima, jer je je, ruku na srce, bilo pojedinaca među zvaničnicima koji su nešto i pokušali, i uspjeli riješiti). Da parafraziram narodnu poslovicu – vlast imena mijenja, ali ćud nikad.

Posljednja u nizu diskriminatornih situacija kojima smo izloženi, a zbog koje se i obraćamo javnosti, jeste neisplaćivanje jednokratne pomoći usposlenim u ustanovama kulture (muzeji, biblioteke i pozorište)  Zeničko-dobojskog kantona, zato što su na “privremenom finansiranju”. Groteskna situacija, jer se, po zakonu,  istovremeno finasiramo iz dva izvora, ali su pitanja obaveza općina/gradova s jedne strane, i kantona sa druge strane, ostala neriješena. I tako u krug trideset godina.

Dakle, jednokratnu pomoć nismo dobili, iako smo prvobitno, u svrhu istog, bili uvršteni u rebalans budžeta, ali smo izbačeni u posljednjem momentu. Nerealno i nemoralno. Diskriminatorno. Kultura (im) nam ne treba.

Na kraju, želimo naglasiti i to da će Sindikat radnika ustanova kulture ZDK, kao i do sada, nastaviti da se bori za prava i položaj uposlenih, te smo već danas imali kontakte sa novoizabranom resornom ministricom i premijerkom Zeničko-dobojskog kantona i započeli razgovore o daljim aktivnostima.

S poštovanjem, SINDIKAT RADNIKA USTANOVA KULTURE ZDK

Elvir Škiljo, predsjednik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno