Biznis

Kulović: Podizanje nivoa digitalne transformacije nužno za izvozne kompanije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici  organizator je Devete naučno-stručne konferencije “Stanje i perspektive digitalne transformacije poslovanja zemalja zapadnog Balkana – BDC 2021”, na kojoj su  uvodna izlaganja imali eminentni univerzitetski profesori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

-Primarni zadatak ove konferencije je da mnogim kompanijama pokažemo ono šta je, praktično, najbolja praksa u zemljama u regionu, kada je u pitanju digitalna transformacija biznisa te da, nekako, trasiramo put za bosanskohercegovačke kompanije, na koji je način potrebno pravilo izvesti transformacijsku promjenu kako bi bila fleksibilna i bolje konkurirala na svjetskom tržištu – kazao je prof. dr. Dženan Kulović, prodekan za naučno-istraživački rad Ekonomskog fakulteta UNZE-a.

On je podvukao kako je poznato da u BiH, naročito u regiji srednja Bosna, ima mnogo izvozno orjentisanih kompanija, što znači da je podizanje nivoa digitalne transformacije nešto što je nužno u njihovim poslovnim modelima te da bi im konferencija trebala biti od koristi u ostvarenju tog cilja.

Digitalna transformacija je “stvar budućnosti ekonomija svugdje u svijetu pa i na ovim prostorima”, rekao je profesor sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Nebojša Janićijević, koji je dodao kako mu je i zbog toga drago da se zenički fakultet odlučio za ovu temu svoje konferencije.

-U okviru digitalne transformacije, mislim da je menadžment promjena izuzetno važan, zato što on treba da realizuje potencijal koji nove digitalne tehnologije nose sa sobom. Ja ću skrenuti pažnju na značaj ljudi i njihove uloge u procesu digitalne transformacije- kazao je Janićijević.

Zahvaljujući mladim preduzetnicima, istakao je Janićijević, nivo digitalne transformacije u regiji je “iznenađujuće dobar” te  se ne zaostaje puno, kao što se zaostaje u nekim drugim oblastima. Smatra i da će se malo lakše uhvatiti priključak sa razvijenim zemljama, nego u drugim oblastima.

Profesor Zlatko Lagumdžija napomenuo je kako je država BiH “daleko od idealnog, kada je u pitanju digitalizacija poslovanja”, ali da ipak ima pojedince koji ne zaostaju za svojim međunarodnim kolegama.

-Sve što se pozitivno dešava u ovoj oblasti, a dešava se puno toga pozitivnog, dešava se uprkos državi, uprkos zakonskom okviru koji imamo, uprkos nepostojanju ozbiljne strategije i svijesti o tome šta to sve skupa znači.

To je možda normalno u našoj situaciji, u kojoj se nalazimo i u kojoj su objektivno na dnevnom redu teme iz 19., a ne iz 21. vijeka – kazao je Lagumdžija.

On je čestitao mladoj ekipi sa Ekonomskog fakulteta u Zenici, za koju je istakao da ima “finu, pozitivnu energiju i strast”, koja je potkrijepljena i znanjem.

Napomenuo je da su zajednički radili na uspostavi Mreže samoodrživog razvoja na zapadnom Balkanu te da su za to dobili i “zeleno svjetlo” od liderskog savjeta Ujedinjenih nacija, kojim predsjedava Džefri Skas, “vodeći planetarni ekonomist, koji se bavi održivim razvojem i klimatskim promjenama”.

– Tako će i Ekonomski fakultet Zenica biti među 10 institucija koje su inicirale konstituisanje Mreže samoodrživog razvoja zapadnog Balkana. I to baš Zenica, kao paradigma grada koji je nekada bio simbol teške industrije, simbol zagađenosti…Sada imamo mlade ljude koji, evo, stoje iza ovakvog skupa i koji pokazaju da se može napraviti promjena – istakao je Lagumdžija.

Napomenuo je da se svijet nalazi u “strahovitim promjenama”, o kojima još uvijek nemamo ni svijest, šta se dešava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno