Naše

KS počinje davati finansijsku podršku i roditeljima koji koriste usluge privatnih vrtića. Je li vrijeme da i Grad Zenica počne slušati svoj trust mozgova?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KS počinje davati finansijsku podršku i roditeljima koji koriste usluge privatnih vrtića.  Je li vrijeme da i Grad Zenica počne slušati svoj trust mozgova?  Kako je najavljeno od strane Vlade Kantona Sarajevo (KS), roditelji tog kantona će od septembra ove godine početi dobijati subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima.

Ovaj korak predstavlja izuzetno pozitivan razvoj situacije na polju predškolskog odgoja i obrazovanja, pošto takvim potezom počinje ukidanje diskriminacije između roditelja koji šalju djecu u državne i onih koji šalju djecu u privatne vrtiće, ali i finansijske diskriminacije koja je trenutno izuzetno izražena između državnih i privatnih predškolskih ustanova. Ako KS uspije od ovog poteza napraviti reformu trajnog karaktera, njihovo rješenje može da postane model kojeg će drugi dijelovi BiH morati nastojati emulirati ukoliko žele da prate razvoj pozitivnog životnog okruženja za svoje građane, i time zaustaviti odliv populacije prema KS-u ili čak odlazak van BiH.

Bitno je naglasiti da je ovaj korak itekako neophodan, s obzirom da su kapaciteti državnih vrtića ograničeni, i neminovno je da velika količina roditelja mora da pomoć traži u privatnom sektoru. Također mora biti jasno da je pokrivanje cjelokupnog sektora predškolskog odgoja i obrazovanja putem mreže državnih vrtića preskupa i nerealna opcija, i ustvari samo je pitanje vremena kada će bh javnost shvatiti da je jedina solucija za omasovljenje broja djece u ovom segmentu obrazovanja moguće samo uz blisku saradnju sa, i podršku prema privatnom sektoru.

Zenički trust mozgova «Centar za poslovnu afirmaciju» (skr. CPA) o ovoj temi piše već od kraja 2015. kada je objavljena i prva studija «Društvena uloga JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica» u kojoj se ukazuje na probleme u predškolskom sistemu grada te pozitivnu ulogu koju igra privatni sektor.

Nakon prve studije slijede i druge, koje su dostavljene na adrese lokalnih političkih partija, ali je lokalna politika ostala nezainteresirana za ovu temu. Blagi pozitivan pomak se desio na lokalnim izborima 2016. sa kandidatkinjom DF-a Majom Radovanović-Šabić koja je u svom ličnom političkom programu uključila i slučaj vrtića i pozivajući se na CPA studije obećala uključivanje privatnih vrtića u sistematsko rješenje problema koji postoje u predškolskom sistemu, ali s obzirom da je DF ostao u ulozi manje opozicione stranke, a gđa Radovanović-Šabić nije prošla u Vijeće grada, značajnijih pomaka nije bilo.

Ali kako to ide: kada neće jedni, hoće onda drugi. Pa tako pred opće izbore 2018. CPA ima nekoliko neformalnih sastanaka sa Elmedinom Konakovićem iz stranke Narod i Pravda (NP), u sklopu kojih su se predstavile i iznad spomenute studije koje su završile u rukama g. Konakovića.

NP dobija i Ministarstvo obrazovanja KS-a, i ubrzo nakon toga slijedi rad na sistematskom uključivanju privatnih vrtića u proces rješavanja smještaja djece u predškolskim ustanovama KS-a.

Ovakav potez je itekako pohvale vrijedan, zato što predstavlja jednu novinu na bh političkom prostoru, jer je pomak napravljen bez pritiska inostranih institucija, a na bazi informisanog djelovanja, potencijalno rezultirajući jednom pozitivnom pričom koja može postati uzor za unaprjeđivanje predškolskog sistema u cijeloj BiH.

Postavlja se naravno pitanje, zašto političari iz KS-a mogu prihvatiti sugestije jednog trusta mozgova iz Zenice, dok zenički to izgleda ne mogu? CPA saradnici su sve visoko kvalifikovane osobe (doktori i magistri nauka), koje svojim doprinosom pokušavaju da utiču na evoluiranje Zenice u sredinu koja će svojim građanima biti trajno privlačna za život i rad.

I umjesto da Zenica koristi ovaj resurs da postane primjer implementacije pozitivnih reformi i informisanog djelovanja u oblasti javne politike, potencijal ipak prepoznaje opcija iz Sarajeva.

Uskoro će CPA objaviti još dvije značajne studije vezane za temu predškolskog obrazovanja i odgoja, čime će se učiniti novi pokušaj privlačenja pažnje lokalne vlasti na ovu temu, a uz pozitivan primjer iz Sarajeva, možda i dovoljno jak pritisak da i Zenica ipak počne slušati svoj trust mozgova. Poziv na prezentaciju će dobiti sve političke opcije, a ostaje da se vidi ko će se odazvati i hoće li biti značajnog efekta.

Autor: Dr.sc. Edo Omerčević, direktor Centra za poslovnu afirmaciju, Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno