Politika

Kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

UDRUŽENJE ZA AFIRMACIJU ŽENE U BIH – Kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova U ZDK-u – Udruženje za afirmaciju žene u BiH osuđuje kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i međunarodnih standarda i Konvencija čije smo potpisnice i čime se država ponosi, ali ipak ostaju samo ostaju mrtvo slovo na papiru. Pokazatelj gore navedenog i potvrda je novi saziv Vlade ZDK u mandatnom periodu 2014- 2018, koju će u navedenom periodu kako je određeno na sjednici održanoj 11. marta tekuće godine voditi 10 muškaraca na čelu 10 ministarstava i u vodstvu sa premijerom muškarce.

Iako smo pisali dopise u kojima smo pozivali na poštivanje navedenog Zakona, do poštivanja istog nije došlo, te su žene ostale neravnopravna strana. Teško je povjerovati da ne postoje žene u Vladi ZDK koje ne zadovoljavaju kriterije svojom stručnosšću, sposobnošću, znanjem i zaslugama da preuzmu ministarske pozicije i pokažu šta mogu i umiju. Zato pozivamo Agenciju za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, kao i druge nadležne institucije da preispita kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, a poseban akcent da stavi na ispitivanje kršenja člana 20. navedenog Zakona u kojem se jasno predviđa zastupljenost oba spola u izvršnoj vlasti, odnosno 40% manje zastupljenog spola. Kao Udruženje koje akcenat stavlja na afirmaciju žene u politici, tražimo da se ispita kršenje Zakona i da se ne dozvoli da pola stanovništva, žene, ostanu nezastupljene i da to dovede do nazadovanja već postignutih rezultata na ovom polju.

Predsjednica Udruženja
Amela Imamović-Arifović

DOSTAVLJA SE:
Vlada Zeničko-dobojskog kantona
Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova BiH
Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova ZDK
Medijima u BiH

U sklopu sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira pod nazivom „Žene, Mir, Sigurnost“ održano je predstavljanje i prezentacija novoosnovanog Udruženja za afirmaciju žene u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovale mnoge zvanice iz javnog i političkog života ovoga grada. Fokus djelovanja novoosnovanog Udruženja je na tri najbitnija segmenta društva: mjesto žene u politici, biznisu i obrazovanju.
Zaključak održanog sastanka je da Udruženje sa svim prisutnim iskaže svoje podržavanje majkama porodiljama koje svakodnevno svoje pravo traže na ulicama našeg grada. Izađimo i podržimo ih da na dostojanstven način ostvare svoja prava.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno