Info

Kroz programe poticaja upošljavanja Vlade ZDK od 2015. do danas zaposleno 1000 pripadnika boračke populacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kroz programe poticaja upošljavanja Vlade ZDK od 2015. do danas zaposleno 1000 pripadnika boračke populacije – Danas su u Zenici, potpisani  ugovori po Programu za poticaj upošljavanja pripadnika braniteljske populacije između Ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona, četrdeset pripadnika branilačke populacije, predstavnika poslodavaca te predstavnika općina u ZDK.

Po navedenom Programu, koji je Vlada Zeničko-dobojskog kantona prvi put pokrenula 2016. godine ukupno je uposleno 166 pripadnika braniteljske populacije iz svih općina Kantona.

Sredstva utrošena po javnom pozivu 2018.godine u iznosu od 243.600KM, izdvojena su isključivo iz Budžeta Kantona.

Ukupan iznos sredstava po ovom programu u periodu 2016.-2018. dostigao je  iznos od preko 1.000.000 KM.

U narednom periodu očekuje se i potpisivanje ugovora po Programu samozapošljavanja koji, također, provodi ovo ministarstvo, za koji zahtjeve podnose pripadnici braniteljske populacije a koji su odlučili pokrenuti vlastite obrte. Ove godine broj zahtjeva za pokretanje vlastitog privatnog biznisa iznosi preko 180.

Pozivamo djecu šehida i poginulih branilaca da se prijave na otvoreni Javni poziv za zapošljavanje koji zajednički finasiraju Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko – dobojskog kantona i Federalni zavod za zapošljavanje a provodi Služba za zapošljavanje ZDK.

„Ministarstvo za boračka pitanja je u budžetu za 2018.godinu za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja planiralo  1.500.000 KM, a s obzirom da je ove godine povećan broj zahtjeva, što govori o povjerenju koje branilačka populacija ali i privrednici imaju u ove projekte, nastojat ćemo obezbijediti dodatna sredstva kako nijedan kvalitetan zahtjev nebi odbili“, naglasio je ministar Čolaković.

Na ovoj svečanosti ministar Fahrudin Čolaković je između ostalog rekao: „ Izražavam posebnu zahvalnost  premijeru Kantona gospodinu Miralemu Galijaševiću  i ministru finansija gospodinu Andreju Kajiću, koji su uvijek bili uz branilačku populaciju i stavili je u red prioriteta kada je u pitanju podrška ovakvim projektima kao i izmirenje ukupnih obaveza.

Također, zahvaljujem se privrednicima koji su prepoznali naše projekte koji imaju višestruki efekat, kako jačanja privrednih kapaciteta Zeničko – dobojskog kantona, tako i rješavanje egzistencijanih pitanja branilačke populacije.

Nakon implementacije zacrtanih projekata u ovoj godini očekujemo da će ukupan broj priopadnika branilačke populacije koji su od 2015. sufinanisirani kroz naše projekte zapošljavanja i samozapošljavanja biti gotovo 1000“.

Press služba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno