Biznis

Kroz Job Lab program do sada prošlo više od 1500 srednjoškolaca i 200 nastavnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tokom četiri ciklusa Job Lab programa, više od 1500 učenika iz 76 škola prošlo je kroz ove besplatne radionice, čija je primarna svrha promijeniti percepciju srednjoškolaca i učiniti ih spremnijim i konkurentnijim za moderno tržište rada. Program koji je prvobitno započeo sa radionicama za učenike, proširio je područje svog djelovanja i na njihove nastavnike, kao bitnu kariku u lancu edukacije. U nedavno završenom četvrtom ciklusu, prvi put su uključene i visokoškolske institucije, sa ciljem zaokruženja procesa sa svim bitnim faktorima. Posebna nagrada za 20 najuspješnijih polaznika u svakom ciklusu je studijska posjeta kompaniji Telemach BH, u okviru koje su upoznali izazove stvarnog biznisa, te kroz uspješne menadžerske priče otkrili potencijalne karijerne puteve. Job Lab program organizuje  Telemach fondacija u partnerstvu sa inkubatorom društvenih inovacija „MUNJA“.

„Job Lab je već afirmisan kao zaista poseban i koristan program koji pomaže srednjoškolcima širom Bosne i Hercegovine da lakše uplove u poslovni svijet, fokusirajući se na značaj razvoja tzv. ‘soft’ vještina, presudnih za budući karijerni razvoj. Istovremeno, ovaj program vidimo i kao naš doprinos razvoju bosanskohercegovačke ekonomije i njeno uključivanje u moderno tržište rada. Želimo pozicionirati Job Lab program kao prvu stepenicu u izgradnji mladih lidera koji će sutra biti pokretači promjena u poslovnom svijetu, ali i šire“, istakao je Admir Drinić, CEO Telemach BH te naglasio da su učesnici programa prošli i praktični mentoring kod  iskusnih menadžera  Telemach BH, koji su sa njima podijelili svoja praktična iskustva.

„Iskustva iz prethodnog ciklusa osnova su nam za unapređenje narednog ciklusa. Tokom protekla četiri ciklusa napravili smo značajne iskorake, proširili područje djelovanja uključujući nastavnike, fakultete i poslovnu zajednicu u 35 gradova. Činjenica da je interes za učešćem u Job Lab radionicama porastao za nešto više od 30% govori o zanimljivosti i korisnosti ovog programa za srednjoškolce. Zahvaljujući Job Lab-u, oni će spremniji izaći iz zone komfora, te se hrabrije otisnuti u svijet odraslih, bilo kroz dalje školovanje, pokretanje vlastitog biznisa ili zapošljavanje u nekoj postojećoj kompaniji“, naglasila je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

Dodatni sadržaj ovogodišnje studijske posjete, posjeta srednjoškolaca fakultetima u Sarajevu, imala je za cilj mladima koji su na životnoj raskrsnici ponuditi uvid u opcije nastavka formalnog obrazovanja, opcije pronalaska stipendija, ali i uvid u to gdje i kako mogu pronaći posao u odnosu na struku koju odaberu.

„Job Lab radionice i posjeta kompaniji Telemach su bile jako korisne, posebno za moj karijerni razvoj i planove za budućnost, i praktično su nas uvele u tržište rada u BiH, kao i poslove budućnosti. Posjetili smo četiri fakulteta u Sarajevu, i to mi je otvorilo nove vidike. Ovo je bila prilika da upoznam uspješne mlade menadžere i dobijem brojne savjete, kao i da se družim sa kolegama iz drugih gradova. “, istakla je Hana Brkić, učenica Mješovite srednje škole u Bugojnu, smjer Opća Gimnazija, uz nadu da će u budućnosti imati još ovakvih prilika.

Više informacija o ovom programu, ali i drugim programima Telemach fondacije potražite na telemach.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno