Sudske klupe

Krimolovci u augustu zaprimili 270 poziva i 14 korisnih informacija

Krimolovci u augustu zaprimili 270 poziva i 14 korisnih informacija – Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u augustu 2017. registrirali su 270 poziva na telefonskoj liniji “Krimolovci” pri čemu je od građana zaprimljeno 14 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Također, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je 71 prijava, od čega 14 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na neovlašteni promet opojnim drogama. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem “Krimolovaca” i elektronskog obrasca, 32 su proslijeđene na daljnje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 15 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem “Krimolovaca” ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 94 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja “Krimolovci” – 080 020 505, saopćeno je iz te institucije.

klix.ba

 
loading...