Nogomet

Krah Zmajeva u 2023: Koliko selektora, toliko pobjeda, dotakli dno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je potupni krah u 2023. godini.

Zmajevi su igrama na terenu podsjetili na najgore dane bh. fudbala, a sama činjenica da su ostvarili isti broj pobjeda koliko smo imali i selektora u ovoj godini najbolje oslikava u kakvu smo “rupu upali”.

Naš nacionalni tim su vodila trojica trenera, a svaki od njih je ostvario po jednu pobjedu. Skromno da skromnije ne može biti.

Sa posljednjim danom 2022. godine istekao je ugovor Ivaylu Petevu, a za novog selektora 4. januara imenovan je Faruk Hadžibegić. I sjajno je počeo na klupi BiH.

Debitovao je 23. marta na Bilinom polju, gdje smo na startu kvalifikacija za EURO 2024 savladali Island sa 3:0. No to je bilo sve od Hadžibegića i njegovih uspjeha na klupi Zmajeva. Uslijedili su gostujući porazi od Slovačke (0:2) i Portugala (0:3), te “šamar” od Luksemburga na Bilinom polju (2:0) što je bio signal da će u nastavku kvalifikacija priliku dobiti neko drugi.

A taj neko drugi bio je Meho Kodro. Drugi put, kao i Faruk Hadžibegić. Ali ni Kodro se nije proslavio. Baš kao i u prvom mandatu, prije 15 godina, kada je na klupi BiH sjedio dva meča, tako je završio i sada. Blijedo izdanje i teško izvojevana pobjeda protiv Lihtenštajna (2:1) 8. septembra bila je znak da nešto ne štima.

Kada smo tri dana kasnije izgubili od Islanda u Rejkjaviku bilo je jasno da kroz kvalifikacije ne možemo do karte za Njemačku. Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, preko posrednika odmah je najavio “kafu sa Vahidom Halilhodžićem”, što je bilo znak da je Kodro “pušten niz vodu”. Na kraju je i Vaha odbio kafu i mogućnost da sjedne na klupu Zmajeva, a prvi čovjek bh. fudbala nije imao vremena za kalkulacije pa je za selektora doveo Savu Miloševića.

Bivši reprezentativac Srbije, rodom iz Bijeljine, šampion je u priči, ali ga ne prate rezultati… Debitovao je gostujućim trijumfom protiv Lihtenštajna (2:0), a onda su uslijedila tri poraza (Portugal 0:5, Luksemburg 1:4 i Slovačka 1:2). Milošević je preživio, ima podršku Vice Zeljkovića i, po svemu sudeći (ništa nije sigurno kada je FSBiH u pitanju), vodit će Zmajeve u baražu za Evropsko prvenstvo.

Prva prepreka na putu ka Njemačkoj bit će Ukrajina koju ćemo ugostiti 21. marta s početkom u 20.45 sati na Bilinom polju. Eventualno finale igrat će se pet dana kasnije, također od 20.45 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno