Sudske klupe

KPZ Zenica: Turkovića očekuje Četvrti paviljon

Šef zločinačke organizacije Zijad Zika Turković, osuđen u četvrtak na 40 godina zatvora, uskoro će početi brojati svoje dane u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Zenica, a već mu je pripremljena i ćelija u najstrožije čuvanom Četvrtom paviljonu.

Prethodno, Sud BiH treba izdati rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne. Zenički zatvor jedini je u FBiH koji ispunjava kriterije za zatvorenike poput Turkovića, a uz Zenicu, doduše samo teorijski, postoji mogućnost da Turković kaznu služi i u zatvoru “zatvorenog” tipa u Foči, u Republici Srpskoj. Tamo će, prema svemu sudeći, završiti drugoosuđeni (na 35 godina) iz ovog slučaja Milenko Lakić.

Šta čeka Turkovića? Kako je našem listu ekskluzivno pojasnio jedan od prvih službenika KPZ-a Zenica koji će imati priliku da zaželi dobrodošlicu Turkoviću, svaki osuđenik, na koju god kaznu bio osuđen, prolazi period “karantina” u samicama, za vrijeme kojeg se radi psihološki profil te određuje način izdržavanja kazne.

– Pravi se tzv. plan tretmana, psiholog razgovara s osuđenikom i radi njegov psihološki profil. Rade se i drugi testovi, da bi se stekla što bolja slika o njegovim navikama. Od policijskih agencija dobivaju se podaci s kim je sve bio i u kakvim konekcijama, da bi se maksimalno izbjegla opasnost susreta unutar KPZ-a. To nije idealno, ali jeste poprilično precizno i rijetko se takvi podaci ne pokažu potpunim. Što se tiče konkretno Turkovića, jedno je sigurno, on će barem nekoliko prvih godina provesti u Četvrtom paviljonu – navodi naš sagovornik.

Odluku kako će neko biti tretiran donosi Uprava, ali nakon što službe osiguranja i za odgoj osuđenika daju svoje stavove. Tako je i u slučaju eventualne promjene odluke.

Prije nekoliko godina sagrađen je Četvrti paviljon, na temeljima nekadašnje „forenzike“, odjela za smještaj psihički oboljelih osoba. Te osobe izmještene su u zgradu na drugom kraju zatvorskog kompleksa, a novi paviljon napravljen je po najvišim standardima za najteže i najozloglašenije “stanovnike”.

– Paviljon Četvorka bukvalno je zatvor u zatvoru, gdje osuđenici imaju najbolji komfor, ali i najstrožije mjere osiguranja, te su totalno izolovani neprovidnom višemetarskom ogradom od ostatka osuđenika. U slučaju problema s osuđenicima za ratne zločine, oni ili druga strana bivaju premješteni na izvjesno vrijeme u Četvorku. Tamo se sada, nakon što je ubio drugog osuđenika, nalazi Adnan Šerak, a od početka je tamo Ferid Okić – pojašnjava naš izvor.

Izolacija je skoro pa potpuna, u najboljem slučaju osuđenik može imati cimera i to je to.

– Nema šetnice, da se nalaze s drugim osuđenicima, nema zajedničke blagovaonice. Svaka soba ima televizor, kablovsku TV, toplu vodu, i to je to. Uvjetno rečeno, radi se o samicama, odnosno onaj ko je unutra, nema mogućnosti rada, posjete su strogo kontrolirane, kao i svaki vid komunikacije – navodi naš sagovornik iz KPZ-a Zenica.

Najvjerovatnije lošom procjenom aktuelne uprave, koju predvodi direktor Hidajet Jabandžić, osuđenik Adnan Šerak iz Četvrtog paviljona je premješten u “lakše” paviljone, nakon čega je uslijedio njegov napad i usmrćivanje drugog osuđenika, nakon čega je vraćen u Četvorku. Vjeruje se da će u slučaju „Turković” Uprava dvaput razmisliti prije nego što se, eventualno, odluči na takav korak.

Turkovićeva grupa zločinaca u jednoj od najvažnijih poslijeratnih presuda u BiH pravosnažno je osuđena na ukupno 95 godina zatvora, od čega je Turkoviću izrečeno 40, a Lakiću 35 godina. Osuđeni su za pet ubistava, pokušaj ubistva, pljačku i rasturanje droge.

Naloženo je i oduzimanje nelegalno stečene imovine od njega i njegove supruge Šejle Turković, za koju su svjedoci rekli da je znala za kriminalna djela i učestvovala u njima.

AVAZ

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem