Nogomet

Korak naprijed – nazad dva: FIFA zaustavila uvođenje VAR-a zbog proceduralnih grešaka N/FS BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometni/Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine počeo je sa implementacijom VAR sistema u BiH, ali kako to u našoj zemlji često biva, nakon jednog koraka naprijed, zbog aljkavosti u bh. kući fudbala, moralo se napraviti dva koraka unazad.

Početkom septembra prošle godine potvrđeno je kako će N/FS BiH do početka sezone 2024/25 implementirati VAR u Premijer ligi Bosne i Hercegovine kako bi se držao korak sa ostalim zemljama u Evropi i svijetu i kako bi se smanjio veliki broj očitih grešaka na utakmicama elitnog prvenstva u našoj zemlji.

Sama ideja je naišla na odobravanje šire javnosti no, poput priče sa gradnjom hibridnih terena, stvari nisu tako jednostavne, a ni transparentne.

Haos zbog neispoštovanih procedura

Kada je odlučeno da se krene u implementaciju plana o uvođenju VAR-a N/FS BiH je u februaru 2024. godine objavio “Obavještenje o nabavci” pod nazivom “Implementacija VAR (video assistant referee) sistema za utakmice WWIN Lige BIH i Kupa BIH”.

Posao je dodijeljen, a funkcioneri saveza najavili su spremnost da sve bude gotovo u zadatim rokovima.

“Procedura izbora najboljeg ponuđača opreme je okončana u predviđenom vremenskom roku, sve u skladu sa relevantnim propisima – kaže generalni sekretar FSBiH i dodaje da je krovna kuća bh. fudbala prema istoj proceduri izvršila izbor najboljeg ponuđača za konsultanske usluge, odnosno edukaciju tehničkog osoblja za uvođenje, rukovanje i upravljanje VAR tehnologijom.”, izjavio je krajem marta generalni sekretar N/FS BiH Adnan Džemidžić za portal Faktor.

No, u retrospektivi, ova izjava Adnana Džemidžića nije bila tačna, jer procedura nije bila ispoštovana na način koji bi zadovoljio kriterije FIFA-e.

Naime, tender je okončan nakon samo pet dana, što je van svake prakse u poslovnom svijetu, a čini se da FIFA, koja u velikom dijelu finansira implementaciju nije obaviještena o tenderskoj proceduri.

Sve ovo ne bi bio toliko veliki problem da N/FS BiH već samostalno nije krenuo u poduzimanje koraka ka implementaciji projekta i da nije sklopio ugovor sa kompanijom Hawk-Eye iz Švicarske i nabavio svu opremu, i to krajem aprila, što su potvrdili sami funkcioneri saveza izjavom Ognjena Valića, projekt menadžera.

“Dobili smo zadatak od Izvršnog odbora NS/FS BiH na čelu sa predsjednikom Vicom Zeljkovićem da počnemo sa primjenom VAR sistema već od prvog kola naredne sezone. Oprema je već nabavljena i jedan od lidera u oblasti VAR tehnologije „Hawk-Eye“ koji koristi i FIFA, biće prisutan i na našim terenima. Iako je kratak vremenski period pred nama, siguran sam da ćemo kvalitetnim i predanim radom uspjeti u našim namjerama da od iduće sezone imamo VAR sistem na svim utakmicama Wwin Lige Bosne i Hercegovine.”rekao je Valić u izjavi koja je objavljena na službenoj stranici saveza.

Ipak, iz FIFA-e nisu priznali valjanost cijelog postupka, te je N/FS BiH 17. maja ove godine objavio novo obavještenje o nabavci, te je postupak ponovljen, no i to je donijelo niz drugih pitanja i problema.

Šta sa potpisanim ugovorima?

N/FS BiH se sada nalazi “u škripcu”. Ugovor sa kompanijom Hawk-Eye je na snazi, a tender je ponovljen. Samim ponavljanjem procedure ugovor sa Hawk-eyem ne prestaje važiti, već mora biti zakonski poništen, što će sigurno pomjeriti implementaciju.

U teoriji šteta moža i neće postojati, ukoliko ista kompanija dobije posao i nakon novog tendera, no šta ako se na natjecanje pojavi kompanija koja nudi bolje uslove i radi na drugačijem sistemu od onoga na kojem radi Hawk-Eye?

To bi sasvim sigurno poništilo napore koje je N/FS BiH uložio do sada, te bi se morali organizovati i novi seminari i edukacije za sve one koji bi trebali koristiti VAR tokom fudbalske sezone.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno