Info

Koordinacija NVO u zaštiti prirode: osnovati javnu ustanovu po uzoru na Sarajevo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici organizacija civilnog društva, posvećeni projektima zaštite biodiverziteta, prirodnih i kulturnih vrijednosti na području Zeničko-dobojskog kantona, proteklog su vikenda, na Matinskom visu kod Žepča, razmijenili iskustva i dogovorili zajednički nastup prema nadležnima za poslove okoliša, od kojih se očekuje da poduzmu aktivnosti na stvaranju svih pretpostavki za proglašenje zaštićenih područja prirode u ovom dijelu BiH, propisane zakonom.

“Bez osnivanja javne ustanove koja će upravljati zaštićenim područjima po uzoru na Kanton Sarajevo, zaštita prirode u Zeničko-dobojskom kantonu nije održiva”, jedinstven je zaključak Konferencije. Sudionici su se složili o zajedničkom nastupu prema donosiocima odluka, uz uključivanje i svih drugih zainteresovanih organizacija i aktivista. Ekspertsku pomoć u realizaciji narednih aktivnosti će pružiti i WWF, najveća svjetska organizacija za zaštitu prirode. S obzirom na postignutu jedinstvenost i iskazanu odlučnost, ovo je bila prva, ali svakako ne i posljednja ovakva konferencija, zaključeno je ovom prilikom.

BiH se obavezala, kako preuzimanjem evropskih propisa, tako i aktuelnim okolinskim zakonodavstvom, da će zaštititi minimalno 17 posto svognacionalnog teritorija. Manje od tri posto prostora do sada je zaštićeno, u Zeničko-dobojskom kantonu svega 1,5 posto. Ta činjenica, ali, prije svega, situacija na terenu, naša stvarnost u kojoj su krivolov, nezakonita sječa, loša putna infrastruktura prema prirodnim lokalitetima, nekontrolisano stvaranje divljih deponija, neodgovorno ponašanje izletnika u prirodi, ali i neadekvatna angažovanost nadležnih organa vlasti – normalne pojave, motiv su ljubiteljima prirode, okupljenim u nevladinim organizacijama, da se bore za zakonsku zaštitu ovih predjela, iznimno bogatih prirodnim resursima. Ovdašnja prirodna staništa, brojne životinjske i biljne vrste, zaštićene su međunarodnim propisima, pa i domaćim okolinskim zakonodavstvom, s obzirom da je njihov opstanak ugrožen i zahtijeva adekvatnu brigu.

Udruženje Eko forum, u okviru Projekta “Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice”, koji realizuje uz podršku CPCD-a i Švedske, provodi aktivnosti na proglašenju Parka prirode Babina-Tvrtkovac, što je planirano i u aktuelnim strateškim dokumentima Grada Zenice. Zakonskom zaštitom ovog prostora, Zenica će, na koncu, dobiti idealne uslove za razvoj turizma, jednostavniji, ljepši i raznovrsniji izletnički i rekreativni prirodni ambijent i mnoštvo prilika za lokalni privredni razvoj. Projekat “Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice” Udruženje Eko forum provodi u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!”, koji uz finansijsku podršku Švedske implementira Centar za promociju civilnog društva.

U radu dvodnevne Konferencije za zaštitu prirode i biodiverziteta u Zeničko-dobojskom kantonu, održane u organizaciji Udruženja građana Fojničani Maglaj, uz podršku Centra za promociju civilnog društva, učestvovali su, pored domaćina, članovi Planinarskog društva Vis Žepče, Sportskog i naučno-istraživačkog kluba Atom iz Zavidovića, Eko foruma Zenica, Udruženja Eko Tvrtkovac Zenica, Planinarsko-smučarskog drustva Perun iz Vareša, Udruženja Eko Turist Vareš, uz predstavnike Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Javne ustanove za zaštitu prirode Kantona Sarajevo i WWF Adria-e. Ovom prilikom dogovoreno je i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, na osnovu kojeg će biti formalizovan rad Koordinacije organizacija, povezanih zajedničkim aktivnostima na zaštiti prirode, navodi se u objavi EKO Foruma Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno