Biznis

Končaru posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Končaru posao na Vranduku vrijedan 114 miliona maraka – Hrvatska kompanija Končar preuzet će ulogu lidera konzorcija na gradnji hidroelektrane Vranduk kod Zenice, saznaje Dnevni avaz od izvora bliskih Upravi Elektroprivrede BiH.

List je prije dvije sedmice najavio ovakav rasplet situacije, a na nakon što je postalo jasno da će s dosadašnjim lideom konzorcija, austrijskim Strabagom, brzo doći do raskida ugovora zbog neslaganja s izmjenom ugovora prema kojoj je Austrijancima potrebno više novca da nastave radove, na šta državna komisija ne želi pristati.

Vrijednost projekta je 114 miliona KM, a Končar, koji je u aktuelnom ugovoru bio podizvođač radova, pristao je u pregovorima sa EPBiH da nastavi izvođenje radova pod istim uvjetima i uklapajući se u postojeću cijenu, s tim da će sada biti lider konzorcija.

“Končar je za sada najbolje rješenje, jer je pristao da nastavi radove pod istim uvjetima i istom cijenom. O tome je obaviješten Nadzorni odbor koji će donijeti konačnu odluku, ali je ona najprihvatljivija”, kaže izvor.

Na ovaj vid saradnje je pristala i Elektroprivreda BiH zato što je dosta povoljniji od raspisivanja novog tendera.

Usaglašeno je da Končar odabere jednu bh. firmu koja će s njim graditi hidrocentralu, jer je hrvatska firma specijalizirana isključivo za isporuku turbina.

Kada je riječ o sporu sa Strabagom, on bi trebao biti riješen do 25. septembra, kada će na sudskom ročištu u Beču biti razmtrano utvrđivanje depozita za kvalitet do sada urađenog posla na Vranduku.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno