Zenica

Konačno ugovori sa Domovima zdravlja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktori nekolicine Domova zdravlja u Zeničko – dobojskom kantonu (ZDK) početi će od početka ove sedmice plaćati račune za izdate recepte u ovoj godini farmaceutskim kućama u BiH, nakon što su to odbijali mjesecima, iako su za njih uredno primili novac od Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO ZDK), tvrdi u izjavi za “Avaz” Bojan Gvozdenović (DF), ministar zdravstva ZDK.

Naime, direktori koje biraju lokalne (uglavnom SDA) vlasti po direktivi odbijaju već sedmi mjesec da potpišu ugovore o finansiranju za 2015. godinu. Oni su tražili od ministra zdravstva Gvozdenovića izmjene dosadašnjeg načina poslovanja, utemeljenog na postojećim zakonima. Poznavaoci prilika kažu da se ustvari radi o rušenju zdravstvenog sistema ZDK, s ciljem “obaranja” direktora ZZO ZDK Senaida Begića (SDP), preko leđa pacijenata.

– Ugovori će konačno biti potpisani u ponedjeljak (danas, 20.07.), a mi smo napravili ustupak i prije Bajrama su upućeni nalozi za plaće, jer bi bez ugovora i one bile u pitanju, tvrdi Gvozdenović, dodajući da je dogovoreno ukidanje “spornog” limita za izdavanje recepata, jer su do sada Domovi zdravlja plaćali 20 posto prekoračenja “propisane kvote” lijekova za jedan mjesec. Također, naplata izdatih recepata od 1. septembra biće regulisana direktno između Zavoda i apoteka, a ne preko domova zdravlja kao do sada.

– U prvoj polovini 2015. Domovi zdravlja su prekoračili limit za 370 hiljada KM, te će iz vlastitih sredstava namiriti 74.000 KM. Ukidanjem ove obaveze imaće više novca za sebe, ali sumnjamo da će ih potrošiti na pacijente, tvrde upućeni. Ministar Gvozdenović pak navodi da će Zavod, Ministarstvo i nadležni pratiti izdavanja recepata i ako se prekoračenje nastavi ili uveća, stari propisi će biti vraćeni na snagu. Nije rekao iz kojih će sredstava Kanton namiriti novac koji Domovi zdravlja, poznati po astronomskim plaćama svojih direktora, potroše preko plana.

– Kompromis je postignut, što je najbitnije za zdravstveni sistem, koji je bio pred kolapsom. Ministar se obavezao vratiti odluku, ako se dogodi da prekomjerno izdavanje recepata bez ikakvog reda ugrozi sistem i budžet. Ako i bude rasipanja, to će štetiti samim domovima zdravlja, jer nema novca niotkuda, ako ih utroše na bespotrebno izdavane recepte moraće uštediti negdje drugo, kaže direktor Begić.

“Avaz” je u posjedu informacije o poslovanju Domova zdravlja u 2014., po kojoj su Domovi poslovali “u plusu” 1, 4 miliona KM, a kad se ne računa “računovodstvena” amortizacija, “plus” je čak 3, 3 miliona KM! I pored toga, predviđenom raspodjelom za 2015. ZZO im je povećao sredstva za dodatnih 4,4 miliona KM, sa 73, 7 na 78, 1 milion KM! Povrh svega, Domovi zdravlja traže manje kontrole i više autonomije u trošenju novca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno