Biznis

Kompanija Bingo u saradnji sa Udruženjem ProReha stručno osposobljava osobe s invaliditetom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kompanija Bingo i Udruženje ProReha potpisali su ugovor o saradnji gdje će se sedam osoba s invaliditetom širom Bosne i Hercegovine stručno osposobljavati u poslovnicama Bingo na poslovima pomoćnog trgovca.

Bingo kao vodeća domaća kompanija u oblasti trgovine i apsolutni lider u maloprodaji u Bosni i Hercegovini ovim primjerom potvrđuje već dokazanu društvenu odgovornost koja predstavlja jedan od temelja uspješnog poslovanja ove kompanije.

ProReha je nevladina organizacija koja se bavi osposobljavanjem, prekvalifikacijom, radnom rehabilitacijom i posredovanjem pri zapošljavanju osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa.

Naš zajednički cilj je osposobiti osobe s invaliditetom i zaposliti ih na otvorenom tržištu rada gdje će imati mogućnost radne rehabilitacije i integracije u sve ekonomsko socijalne aspekte društva. Na ovaj način želimo da naglasimo njihove sposobnosti i kapacitete i podignemo svijest javnosti, ali i poslodavaca o važnosti integracije osoba s invaliditetom i drugih marginaliziranih grupa u sve aspekte života, kako bi od pasivnih postali aktivni članovi društva i lokalnih zajednica u kojima žive.

“Kompanija Bingo nam je nesebično otvorila vrata i na tome smo zahvalni kako mi tako i naši korisnici i članovi udruženja. Ova saradnja će nam omogućiti da kroz procese profesionalnog osposobljavanja i zapošljavanja unaprijedimo njihove živote i položaj u društvu.

Zapošljavanje kao krajnji cilj jedna je od aktivnosti projekta “My work” kojeg ProReha provodi zajedno sa Češkom nevladinom organizacijom “People in need”.

“Upošljavanjem osoba sa invaliditetom u našim trgovinama u Sarajevu, Trebinju, Travniku i Banjaluci, ne samo da ih osposobljavamo za rad u lokalnoj zajednici, nego ih uključujemo u pravo radno okruženje. Uz pomoć mentora koje smo im dodijelili, te empatije koja je već prisutna u kolektivima u kojima stažiraju, pružamo korisnicima programa priliku da osjete istinski timski rad i ostvare komunikaciju sa velikim brojem naših kolega i kupaca. Nakon dvomjesečne prakse i rada u našim trgovinama, osluškujući njihove potrebe i afinitete, razmotrit ćemo mogućnost njihovog dugoročnog zaposlenja. Većinski udio finansiranja projekta preuzela je naša kompanija i zadovoljstvo nam je kada možemo na ovakav humani način djelovati. Društvena odgovornost je zapravo i jedan od temelja poslovanja kompanije Bingo”, kazala je Andrijana Bukvarević, direktorica Sektora ljudskih resursa kompanije Bingo.

Nadamo se da će se i drugi poslodavci voditi ovim primjerom, da će pobijediti svoje predrasude, te da će dati priliku osobama s invaliditetom da budu ravnopravni i aktivni članovi društva”, istakao je Vedad Vajzović, Predsjednik Udruženja ProReha.

“Ponosni smo što smo promijenili živote sedam mladih ljudi u četiri bosanskohercegovačka grada i učinili ih ravnopravnim i aktivnim članovima društva”, zaključak je ovih partnera.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno