Biznis

Komercijalni i alternativni modeli financiranja

Komercijalni i alternativni modeli financiranja u malim i srednjim poduzećima
Komercijalni i alternativni modeli financiranja u malim i srednjim poduzećima
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Komercijalni i alternativni modeli financiranja- Za Manager.ba piše Nerma Saračević, mag. ekonomije

Svjetske studije rađene nakon globalne financijske krize ukazuju da su mala i srednja poduzeća (MSP) najviše pogođena svjetskim financijskim slomom. Naime, potreba za dokapitalizacijom banaka smanjila je kreditiranje i dodatno pogoršala krizu, a dužnička kriza eurozone imala je veliki utjecaj na uvjete financiranja.

Iako su MSP, zbog svoje osobine da razvoj baziraju na kreditnim sredstvima, veoma osjetljiva na navedene događaje empirijska istraživanja su pokazala da blizak odnos banka- klijent smanjuje opasnost od financijskog kraha MSP, ali i loših kredita u bankama. Ovakav odnos banka – klijent i veća stabilnost u periodu dužničke krize su pokazale manje banke.

Kako su komercijalni načini financiranja pokazali svoju tamnu stranu, alternativni modeli financiranja koji se baziraju na partnerstvu i financiranju realnog sektora, dobili su na značaju u praksi i akademskim istraživanjima.

Iako čine relativno mali udio u ukupnom svjetskom financijskom tržištu, alternativni modeli financiranja – venture capital, islamske financije, crowdfunding, ekonomija zajedništva i etičke banke, pružile su olakšanje u financiranju MSP kada su presušili komercijalni bankarski izvori. Praktični primjeri ukazuju na korelaciju između razvoja ne-bankovnih kredita i veću otpornost protiv sustavnog rizika, barem u razvijenim gospodarstvima.

Tradicionalni kanali financiranja, uključujući financijska tržišta i banke, osiguravaju značajne izvore sredstava za poduzeća u razvijenim zemljama, dok su alternativni financijski kanali jednako važni izvori sredstava u razvijenim i zemljama u razvoju.

Alternativni financijski izvori su često dominantan izvor sredstava za poduzeća u brzorastućim gospodarstvima.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno