Kultura

Komedija Knjaževsko-srpskog teatra „Uobraženi bolesnik“ u subotu u zeničkom BNP-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu, 13. aprila u 20 sati u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti odigrana gostujuća predstava Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac. Riječ je o komediji „Uobraženi bolesnik“, prema tekstu Jean-Baptiste Poquelin Moliera i u režiji Đorđa Nešovića.

Prema riječima dramaturginje i reditelja: „Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere (vezanim, recimo, za koronu) baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost.

Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg Uobraženog bolesnika. Na samom početku procesa rada na predstavi možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo malo ima razlika između njih dvojice. Kada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju.“

U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Milica Lazović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Bogdan Milojević. Dramaturginja predstave je Isidora Milosavljević. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, a kostimografiju Jelena Janjatović. Za scenski govor je zadužen Đorđe Marković, a za muziku Dragoslav Tanasković.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno