Naše

Kome služe Udruženja penzionera?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Održana je godišnja izvještajna Skupština Udruženja penzionera Grada Zenice. Lijepo je to, ali nimalo nije u redu raditi bez predstavnika značajnog dijela članstva, jer su se penzioneri distancirali od penzionera koji su u statusu osoba sa invaliditetom. U članstvu udruženja penzionera je cca 20-22% osoba sa invaliditetom, odnosno cca 4.200 – 4.500. Tako bi trebalo i da su zastupljeni u upravljačkoj strukturi udruženja, ali nažalost – nisu ni sa 3%. To dovoljno govori o ovom udruženju.

Dodatno, diskrimancija se vrši i na slijedeće načine:

– Dok je bilo izleta, nikada nije angažovan niskopodni autobus, kojim se mogu voziti osobe koje se kreću invalidskim kolicima, a ima ih cca 400 – 420. Nikada ni jedna takva osoba čak nije bila ni pozvana na izlet! Ja sam bio uvijkek zaintertesiran, kao i članstvo udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Na te izlete su mogli ići dobro pokretni, koji m,ogu učiniti korak od pola metra do stepenice za visokopodni autobus, kakav su redovnmo angažovali.

– Bio sam u KB Zenica 2013. kada je delegacija udruženja penzionera navodno obilazila bolesne i teško bolesne članove. U sobi kojoj se sada ne sjećam broja, bilo nas pet penzionera od osam bolesnika. Ja sam tvrdio da nas neće posjetiti, a oni se jadni nadali. Nisu nas posjetili. Bili su u istom hodniku na odjelu ortopedije, a nisu ni zavirili u hodnik gdje je trauma, a to je sve jedna služba i na odjelu traume su uglavnom teško pokretni ili nepokretni bolesnici. Zato su sobom poveli novinare, da ih uslikaju i snime video klipove u njihovom humanom krstarenju bolnicom.

– Nikada se udruženje penzionera nije bavilo pitanjem novčanog učešća ZZO ZDK u nabavci protetskih pomagala, počev od naočala i zubnih proteza do invalidskih kolica i antidekubitnih jastuka i madraca. To su nasušne potrebe većine penzionera, a posebno penzionmera u statusu osoba sa invaliditetom!

– I na kraju, koliko se vodi briga o nama osobama sa invaliditetom kazuje i to, što nikada nisu uzeli u razmatranje zamjenu prostorija, koje bi bile prisutne ili ugradnju vertikalnog lifta, a para ima, ali se troše po principima koje su zadali 3-4 prepametna na čelu udruženja. Ovo sam više puta predlagao predsjedniku Fahri Klici. Njemu sam više puta spočitao i to kako su se izvodili izleti, pa dijelila pomoć itd. Ja to pričao u šupalj lonac, jer se gospodin Klico uvijek an to samo smješkao, k’o veli “šta to ti meni pričaš?”

Pozdrav udruženju desetak penzionera!!!!

Mirsad Đulbić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno