Biznis

Koliko su rudari bezbjedni u bh. rudnicima?

Ovosedmični protest rudara u Zenici još jednom je aktuelizirao brojna pitanja, a posebno uslove i bezbjednost rudara u ovdašnjim rudnicima. U tri zeničke jame uslovi rada i bezbjednost rudara su na nezavidnom nivou, a najteže stanje je u jami “Stranjani”, gdje su komorati protestovali, između ostalog, zbog izuzetno opasnih uslova rada usljed nedostatka radnika u jami.

Uvjeti i sigurnost komorata u jamama Raspotočje i Stara jama RMU Zenica, uprkos značajnim ulaganjima Elektroprivrede BiH, nisu na mnogo većem nivou. Kako ističu u Stranjanima, prvi razlog je izuzetno zastarjela tehnologija zbog višedecenijske zapuštenosti rudnika, dok je drugi razlog loše sigurnosti rudara nedostatak jamskih radnika.

Značajna ulaganja u Pogon Raspotočje uslijedila su nakon rudarske nesreće 2014. godine. Očekivanja rudara u Stranjanima su da vladajuće društvo, koje prema njihovim tvrdnjama nema prave informacije o stanju u Pogonu Stranjani, neće čekati nove rudarske nesreće da bi izdvojilo sredstva za ulaganje u, prije svega, sigurnost na radu.

Izvor: Harun Bošnjak/BHRT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem