Info

Koliko se godišnje izdvaja za transplantacije organa u FBiH; Žuljević: Tražio sam informaciju gdje završava novac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Egzaktni podaci o iznosu utrošenih sredstava na ime transplatancije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvu u 2023. godini bit će raspoloživi početkom naredne godine nakon što se sačini finansijski izvještaj, odgovorili su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (ZZOiROFBiH), nakon što je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, javno objavio kako je u ovoj godini za presađivanje organa van BiH potrošeno 2.367.016,00 KM.

– Pravilnikom o uvjetima i postupku upućivanja osiguranih lica na liječenje u inozemstvu predviđeno je upućivanje pacijenata u inozemstvo radi: transplantacije jetre, bubrega, pankreasa, srca, rožnice, te koštane srži kod djece i odraslih – navode iz ZZOiRO FBiH.

Dodaju kako je u prethodnim godinama, za transplantaciju organa i tkiva, utrošeno u prosjeku cca 6.000.000,00 KM, a što uključuje sve transplantacije predviđene Pravilnikom.

– Decidan broj transplantacija obavljenih u tekućoj godini, kao i troškovi, kao što smo naveli, bit će poznati tek po okončanju finansijske godine – navode iz Zavoda.

Na pitanje, u kojim zemljama su vršene transplantacije, iz Zavoda dodaju, da su zaključili ugovore o saradnji sa inozemnim zdravstvenim ustanovama u kojima postoji naučno utemeljena mogućnost liječenja oboljenja predviđenih Pravilnikom.

– U tom smislu, pacijenti se transplantacije organa, tkiva i koštane srži u inozemstvo se upućuju u ugovorene zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, Turskoj, kao i u klinike u evropskim centrima – stoji u odgovoru ZZOiRO FBiH.

Iako se na transplantacije u FBiH godišnje izdvoji u prosjeku oko dva i po miliona KM, prema riječima Žuljevića, od navedene cifre ne potroši se ni 10 posto.

– Ranijih godina taj iznos je bio i veći – čak i tri miliona maraka izdvajano je za transplantacije u FBiH. Po meni je i opravdano što je iznos za tu namjenu smanjen, jer transplantacija u BiH naprosto nema – ističe Žuljević.

Kaže da je do sada u više navrata postavljao pitanje Federalnom zavodu – gdje završava novac koji je namijenjen za presađivanje organa u FBiH?

– Jedne prilike sam od Fonda solidarnosti, koji je pri Zavodu, dobio odgovor da se novcem koji je neiskorišten za transplantacije organa pokrivaju troškovi za liječenje drugih teških bolesti i bolesnika – naglasio je Žuljević.

Podsjetimo, nakon što je Udruženje objavilo podatak da je u 2023. na ime transplantacija organa u inozemstvu potrošeno više od dva miliona KM, reagirali su dugogodišnji pacijenti na dijalizi, navodeći kako će od Federalnog zavoda tražiti da javno objavi imena pacijenata koji su transplantirani u inozemstvu i iznos koji je u tu svrhu uplaćen.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno