Info

Koliko novca se na ime doprinosa uplati godišnje a koliko je potrebno za isplatu penzija?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ovogodišnji Budžet Federacije BiH iznosi blizu 7,5 milijardi i rekordan je, međutim iz Vlade Federacije BiH može se vrlo često čuti kako dobar dio budžeta ide na isplatu penzija, nekih 3,2 milijarde KM.

Postavlja se pitanje da li u konačnici toliko novca ide za penzije ili jedan dio, s obzirom na godišnje prihode od uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pojašnjenje koliko je novca na godišnjem nivou potrebno za isplatu penzija, a koliko se u toku godine uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatražili smo u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– U 2023. godini, za isplatu penzija utrošeno je 3.141.754.222,07 KM. Prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje iznosili su 2.821.438.130,52 KM. Penzije se, pored doprinosa koji su dominantan izvor prihoda, finansiraju i iz budžetskih sredstava – navodi Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.
Upitali smo da li je tačno da će za osam godina za isplatu penzija trebati šest milijardi i da bez svježeg kapitala neće biti mogućnosti za njihovu isplatu.

– Predviđanja koliko će sredstava trebati u bližoj ili daljoj budućnosti, nezahvalna su u kontekstu jednostavnih medijskih objava. No, svakako relevantne projekcije postoje i uključuju niz faktora, koje bi bilo prezahtjevno pojašnjavati u ovakvom obliku,

Projekcije ukupnog godišnjeg iznosa isplate penzija za 2032. godinu, tj. za osam godina, kreću se u rasponu od 5,1 milijardi KM (optimistična varijanta) do 6,2 milijarde KM (pesimistična varijanta) .

Neophodno je napomenuti da je u članu 79. Zakona o PIO određena formula za redovno usklađivanje penzija na takav način da će bilo koji postotak redovnog usklađivanja biti rezultat učinka ostvarenog ekonomskog rasta i inflacije. To će ujedno imati za rezultat i porast prihoda od doprinosa za penzijsko osiguranje u istom postotku koliki je i postotak porasta penzija, tako da sistem penzijskog osiguranja ne bi bio ugrožen – govori Kvesić.

Osvrnuo se na pitanje koliko radnika ide na jednog penzionera.

– Trenutno je odnos 1,23 zaposlenika na jednog penzionera. Ovaj omjer je u približno isti već oko 15 godina – kazao nam je.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno