Politika

Koliko koštaju “bijeli hljeb” i “dupli” ministri?

Koliko koštaju bijeli hljeb i dupli ministri
Koliko koštaju bijeli hljeb i dupli ministri
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bivši ministri u Vladi ZDK iz Demokratske fronte, a koji su smijenjeni zbog uspostavljanja nove skupštinske većine, vratit će se svojim ranijim aktivnostima i na pozicije na kojima su ranije bili angažirani i neće koristiti pravo na “bijeli hljeb”, odnosno naknadu umjesto plaće.

Do Nove godine su na godišnjim odmorima a nakon toga će se vratiti svojim ranijim poslovima“Pravo na “bijeli hljeb” nećemo koristiti. Trenutno koristimo godišnje odmore, a nakon toga ćemo se vratiti svojim poslovima. Ja ću se vratiti u privatnu porodičnu firmu, a koliko znam kolega dr. Bojan Gvozdenović će se vratiti na posao ljekara u Bolnici, dok će kolega Hajrudin Žilić vratiti u status vojnog penzionera”, kazao nam je Goran Bulajić, smijenjeni ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, navodeći da bi prihvatanje “bijelog hljeba” možda bilo po zakonu, ali da bi bilo nemoralno na takav način opteretiti Budžet ZDK.

Ipak, o opterećenju Budžeta o čijem su raspoređivanju odlučivali do marta ove godine nisu razmišljali članovi Vlade u bivšem sazivu, pa su nakon što je imenovana aktuelna Vlada svi otišli na godišnje odmore za 2015, dok su neki od njih spojili korištenje godišnjih odmora iz 2014 i 2015. godine i po tom osnovu naplatili po nekoliko hiljada KM.Prema podacima Centara civilnih inicijativa, u periodu od marta do juna ove godine članovi bivše Vlade ZDK predvođeni premijerom Munibom Husejnagićem koštali su Budžet ZDK u bruto iznosu od 152.008 KM.“U isto vrijeme, ZDK je imao novu Vladu te smo bukvalno plaćali duple ministre”, kaže Ivica Ćavar, monitoring konsultant CCI-a.Osim toga, nakon isteka godišnjih odmora troje bivših ministara je nastavilo korištenje “bijelog hljeba”.

U periodu juni-avgust ove godine bivši ministar privrede Muhamed Husić je po osnovu “bijelog hljeba” naplatio 9.016 KM, bivši ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Bojan Bošnjak je inkasirao 8.724 KM, dok je bivši ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Ivica Ćurić na osnovu “bijelog hljeba” naplatio neto plaće u iznosu 9.517 KM.

“Posmatrano u bruto iznosima, bijeli hljeb ove trojice ministara za tri mjeseca Budžet ZDK je koštao ukupno 43.654 marke”, ističe na kraju Ćavar, dodajući da su ova prava po važećim zakonskim propisima zakonita, ali da je upitno koliko su moralna u aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u državi i kantonu.

nasarijec.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno