Info

Koliko će inflacija u Bosni i Hercegovini iznositi u 2023. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Očekivana agregirana inflacija za tekuću 2023. godinu u Bosni i Hercegovini iznosi devet posto, objavila je Centralna banka BiH.

Rezultati ankete Centralne banke BiH, provedene u decembru 2022. godine ukazuju na postepenu stabilizaciju kratkoročnih inflacijskih očekivanja za tekuću 2023. godinu, u kojoj se očekuje i dalje visoka inflacija, ali značajno niža nego u 2022. godini.

Očekivana agregirana inflacija za 2023. godinu iznosi devet posto. Evidentno je da su očekivanja vezano za inflaciju kontinuirano rasla u 2022. godini jer su ranije ankete davale niže projekcije (4,8 posto u martu i 6,7 posto u septembru prošle godine), a sve u skladu da cjenovnim kretanjima tokom 2022. godine. U 2023. godini očekuje se postepena stabilizacija inflacije. Projekcije inflacije i dalje su neizvjesne, a prolongirani efekat šokova očekuje se i u narednom periodu.

Pored globalnih faktora, koji dominantno određuju kretanje inflacije, razumno je očekivati da će razlike u stopi inflacije među zemljama u velikoj mjeri ovisiti i o fleksibilnosti, strukturi i potencijalu domaćih ekonomija.

Rezultati ankete dalje upućuju da će očekivana stopa inflacije za 2024. godinu značajno oslabiti i učesnici su prema posljednjem krugu anketiranja indicirali da bi trebala iznositi 4,8 posto. Upravljanje i stabilizacija inflacijskih očekivanja bitno utječe na cjenovnu stabilnost i odraz je povjerenja u mjere monetarne politike, kredibilnost i efikasnost monetarne vlasti, navodi se u anketi CBBiH.

– Realno je očekivati da ćemo u 2023. godini i dalje živjeti s inflacijom. Osnovno je da ljudi imaju veće plaće i veći dohodak i onda će se lakše boriti sa inflacijom, a oni koji to nemaju moraju dobiti pomoć države, kolika god inflacija bila – komentar je ekonomiste Ante Domazeta.

S tim u vezi, Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao važan segment komunikacijske strategije, od 2019. godine redovno, provodi anketu o inflacijskim očekivanjima, sa ciljem analize i kontinuiranog praćenja inflacijskih očekivanja ekonomskih subjekata. U anketi učestvuju predstavnici finansijskog sektora, komercijalne banke i osiguravajuća društva.

Faktor



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno