Naše

Koliko brinemo za zdravlje djece?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koliko brinemo za zdravlje djece? „Roditelji trebaju insistirati na adekvatnom ljekarskom uvjerenju za upis u predškolsku ustanovu.“ Ovo su riječi nepoznatog administratora jednog od Zeničko-dobojskih internet portala.

Bazirat ćemo se na riječ „adekvatnom“ (ljekarskom uvjerenju). Možemo ponoviti gradivo ovdje i prisjetiti se značenja te riječi, što bi bilo: valjan, odgovarajući, podoban, primjeren… Ali kako da to uvjerenje ispuni uvjete značenja te riječi, koje su u prethodnom tekstu naveli pisci? Kako kada naša djeca nemaju detaljan pregled? Kada kažemo djeca, mislimo na djecu koja treba da pohađaju predškolski odgoj tri mjeseca. Za isti taj, traži se ljekarski pregled, a prema pravilima i propisima vrtića, roditelji su dužni dostaviti nalaz sa brisom grla i nosa.

Međutim, pregled se ne vrši na taj način. Informacije tvrde da je u roku od dva dana izvršen ljekarski pregled na preko 1.000 djece predškolskog uzrasta. Mogućnosti obavljanja takvog pregleda u rekordnom vremenu su minimalne. Jedino ako bi taj pregled bio izvršen na način kao što i govori sama riječ, doslovno „pregled“. Svjedoci, građani i roditelji ukazali su nam na taj problem. Od dva ljekarska pregleda samo se jedan može nazvati valjanim.

Jedan od roditelja je kazao, kako za svoje dijete i za njegovo zdravlje, ne može garantovati u potpunosti na osnovu istog tog pregleda. Roditelj navodi da je taj pregled izgledao kao posmatranje statue na nekom od trgova i da je na osnovu tog posmatranja zabilježeno, na komadu papira, da je njeno dijete u potpunosti zdravo. Možda je doktor pročitao horoskop djeteta ili je neko od njih vidovnjak, pa je zaključio to na osnovu gledanja u dlan?
Kako je došlo do ovakvih propisa u ljekarskom pregledu? Naravno, kao i uvijek, svi će prebacivati krivicu s jednih na druge.

Međutim, učenici Druge gimnazije u Zenici su odlučili da istraže ovaj problem i nađu “rupu” u zakonu. Pomozite da zajedno riješimo ovaj problem, jer svako dijete ima PRAVO NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU.

Pitamo vas, dragi građani: kome se obratiti, od koga pomoć tražiti, kako djecu zaštititi?

UČENICI DRUGE GIMNAZIJE U ZENICI
III-4



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno