Naše

Eko forum Zenica: Pritužba Tužilaštvu ZDK na Naredbu o neprovođenju istrage

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eko forum Zenica: Pritužba Tužilaštvu ZDK na Naredbu o neprovođenju istrage – Dana 13.2.2018. godine Kantonalno tužilaštvo ZDK donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv privrednog društva ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Palavathu Karishnan Nair Biju i Mukund Vyankatesh Kulkarni, odgovornih lica AMZ, zbog krivičnog djela onečišćenje okoliša iz člana 303. stav 1. i 2. Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela onečišćenje okoliša napravama iz člana 304 KZ FBiH, jer navodno ne postoje osnovi odgovornosti pravne osobe u smislu člana 128 KZ FBiH.

Smatramo da tužilaštvo nije pravilno primijenilo stav (3) člana 231 Zakona o krivičnom postupku FBiH, da nije pravilno utvrdilo postojanje osnovane sumnje o izvršenju krivičnih djela iz prijave podnesene 15.9.2015. godine, i stoga zahtijevamo od Ureda glavnog tužioca ZDK da preispita Naredbu Kantonalnog tužilaštva.

Nakon skoro 10 godina rada postrojenja, izdata dva seta okolinskih dozvola i planova aktivnosti za prilagođavanje emisija propisima FBiH, koji su znatno blaži nego propisi EU:
izmjerene emisije sa BOF čeličane su i dalje 3,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, 7 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 18 puta veće od onih dozvoljenih u EU,
izmjerene emisije sa Aglomeracije su 1,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, 3 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 8 puta veće od onih dozvoljenih u EU,
izmjerene emisije sa Koksare su 8,5 puta veće od dozvoljenih okolinskom dozvolom, 17 puta veće od dozvoljenih propisima FBiH, a 43 puta veće od onih dozvoljenih u EU.
fugitivne emisije sa navedenih postrojenja se uopšte ne mjere, a obuhvataju sva ona svakodnevna ispuštanja iz pogona koja se dešavaju mimo dimnjaka, kroz zidove i krovove fabričkih hala, kao što se može vidjeti iz priloženih fotografija.

Izjava tužilaca da “AMZ ima veliki esencijalni značaj za Zenicu – radna mjesta, pogoni grijanja grada”, te samo spominjanje “najrigoroznije mjere – zabrane obavljanja djelatnosti” je u najmanju ruku neozbiljna, i predstavlja još jedan u nizu izgovora za nedjelovanje pravne države u BiH. Naime, provođenje krivičnog postupka ni u kom slučaju ne podrazumijeva zabranu obavljanja djelatnosti, nego predstavlja instrument pravne države kojim se za kršenje krivičnog zakona snose odgovarajuće sankcije u smislu kazni propisanih KZ FBiH.

Svako povezivanje zapošljavanja, socijalne politike, ekonomskog značaja za grad ili državu sa provođenjem istrage o počinjenom krivičnom djelu zagađenja okoliša je samo bijedan izgovor. To je isto kao da proizvođača narkotičkih sredstava oslobodite krivice samo zato to zapošljava vozače, dilere, plaća putarine, kirije, telefonske račune, PDV! On krši zakon i za to treba da krivično odgovara. O ekonomskom i socijalnom značaju treba da brigu vode nadležna ministarstva, a ne tužilaštvo, inspekcija ili organi za zaštitu okoliša.

Član 7 Zakona o krivičnom postupku FBiH kaže da je “svrha krivičnopravnih sankcija preventivni uticaj na druge da poštuju pravni sistem i ne učine krivična djela”. Taj Zakon ne propisuje zabranu obavljanja djelatnosti i to ne smije biti ni izgovor ni opravdanje za neprovođenje postupka.

Eko forum zahtijeva od Ureda glavnog tužioca ZDK da uvaži naše primjedbe, uzme u obzir nepravedno zanemarene činjenice, te da ipak donese odluku o provođenju istrage.

U prilogu možete pročitati tekst odluke tužilaštva i tekst naše pritužbe.

EKO FORUM ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno