Naše

Kolika je cijena zdravlja Zeničana?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kolika je cijena zdravlja Zeničana? – Ako ste do sada imali ikakvih dilema o odgovoru na gornje pitanje poslije sljedećih činjenica će nam biti nešto jasnija situacija. Naime, znajući situaciju sa aero zagađenjem u Zenici i već propisanim i usvojenim mjerama za djelovanje u tom pogledu, tokom prošle zime je ostaloi nejasno zašto ni jednom nije proglašena epizoda uzbune poslije koje slijedi i provođenje određenih mjera. Poslije sljedećeg nam je slika malo jasnija, jer :

– Ugovorom o isporuci toplotne energije za sezonu 2016./2017.g. sa A. Mittal-om d.o.o Zenica koji je zaključen 12.10.2016.g.je pored ostalog navedeno, citiramo :

“Da će A.Mittal proizvesti i isporučiti JP “Grijanje” Zenica toplotnu energiju za grijanje sa cijenom od 42 KM/MWh                       ( bez PDV-a ),

Ugovorena cijena bi se usklađivala u slučaju da u toku sezone dođe do promjene cijene energenata, kao i u slučaju da Grad Zenica proglasi epizodnu situaciju zagađenja uz substituciju uglja zemnim plinom. Kraj citata i ponovo razbijanje iluzija.

Prema prednjem. sada je jasno zašto se ni jednom nije proglasila epizoda uzbune, iako su se dobrano ostvarili uslovi za to. Sada su jasne i one nedoumice šta su to epizode zagađenja i ko ih treba objaviti ( kod onih koji su za to zaduženi ).

Iz ove jedne jedine rečenice možemo izvuči nekoliko kristalno jasnih poruka koje govore o ovom “zeničkom bermudskom trouglu” zvanom grijanje , a to su :

– Arcelor Mittal d.o.o Zenica jedino i isključivo interesuje profit, po svaku cijenu i na svaki način. Taman posla da oni smanje proizvodnju, uvedu substituciju goriva na svoj račun. Iako plaćamo cijenu grijanja među skupljim u regiji obzirom na prirodu proizvodnje toplote koja se proizvodi prvo zbog njima potrebnih tehnoloških procesa.

Dragi sugrađani, ako želite čist zrak – platite taj luksuz, a mi ćemo i dalje proizvoditi i izvoziti profit. Po svaku cijenu i uvijek na teret građana Zenice. Sretna nam nova ,buduća termoelektrana, sa ovakvom filozofijom i računicom koja je zasnovana samo preko leđa jedne strane.

– Grad Zenicu interesuje samo stanje “budžetske blagajne”, jer stanje zdravlja svakog pojedinca je isključivo njegov problem. Da je “ne dao bog” došlo do kupovine plina u navedenom periodu od recimo cca 100.000 KM, to bi po glavi onih sto hiljada i kusur stanovnika Zenice došlo po jedna KM. Ko može podnijeti ovoliki trošak, i zato je rješenje standardno, ušutite se i pošto sve prolazi – proći će i ovo. I ovo se sve uklapa u onu baznu tezu da pričama o zagađenju uznemiravamo javnost i tjeramo investitore – koji nikako da se pojave.

– JP”Grijanje” treba mirne i poslušne konzumente, koji nikako ne smiju pitati šta to dobijaju zauzvrat i koliko je to “na vagu”. Kada pođete razmišljati i računati, postajete državni neprijatelj kojem se ne piše dobro. Nemojte da Vam naum padne da raskinete ugovor o isporuci toplotne energije, jer ta varijanta, po njima uopšte ne postoji.

Volio bih vidjeti da li igdje u svijetu postoji taj oblik obligacionog prava koji ne omogučava da se jednom međusobno potpisani ugovor ne može raskinuti i da u takvom ugovoru ne postoji ta mogučnost. I ako nema takve mogučnost, ko bi ga uopšte prethodno potpisao. Naknadnim izmišljanjem birokratskih zavrzlama i prepreka do apsurda pomiču granice radi odlaganja prava na prekid ugovora. Samo pogledajte spisak mogućih razloga za onemogučavanje prekida ugovora ( poremečaj rada sistema,

odsustvo boravka, renoviranje stana, saglasnost kučnog savjeta,saglasnost svih stanara, slijedi vjerojatno i mjesne zajednice i nema kraja inovacijama). Uopšte im ne pada na um da je Vaše osnovno pravo da raskinete ugovor ako niste zadovoljni uslugom i tačka. Prema prednjem, ako nekada budete ponovno potpisivali ovakav ugovor, dobro pogledajte kakvo je Vaše pravo u pogledu raskida istog. Vjerovatno bi samo samoubice pristale da im stavite omču sa tegom oko vrata i skočile u vodu.

– EKO FORUM Zenica je jedini dežurni uzbunjivač koji priča li priča, o svim ovim problemima bez oraha u džepu. I koji dobije po zubima kada se previše i preglasno javlja.

A pošto smo stalno u klinču između gore pobrojanih, valjda smo i oguglali i očvrsli. I stekli renome, jer nam se svakodnevno javljaju građani sa vapajima za pomoć i za koju su nam nažalost ograničene mogučnosti zbog objektivnih okolnosti. Nekako dođemo kao šalter za žalbe, jer mnogi ne rade ono za što su plačeni.

S poštovanjem, Alibegović Zlatan.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno