Biznis

Koji su to sektori usluga koje bh. firme mogu bez ograničenja pružati na turskom tržištu

Koji su to sektori usluga koje bh. firme mogu bez ograničenja pružati na turskom tržištu- Novi Ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske stupio je na snagu 1. augusta 2021. godine.

Imajući u vidu činjenicu da sadrži odredbe o preferencijalnom pristupu tržištu usluga dvije države za ugovorene sektore i podsektore usluga, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine je pripremilo kratku informaciju o tome kako je moguće trgovati uslugama, te koji su to sektori i podsektori usluga koje bosanskohercegovački ponuđači mogu bez ograničenja pružati na turskom tržištu.

Podsjetimo,riječ je o važnom Ugovoru o slobodnoj trgovini koji doprinosi jačanju saradnje i pomoći privrednicima dviju prijateljskih zemalja.

Novim Ugovorom su modernizirane zastarjele odredbe Ugovora iz 2003. godine, te su pored odredaba o trgovini robama, unesene i odredbe o javnim nabavkama, unaprijeđen mehanizam za rješavanje sporova i ugovorene bilateralne povlastice za trgovinu uslugama.

Stupanjem na snagu novog Ugovora, prestao je da važi ranije zaključeni Ugovor kao i sve njegove izmjene.

Koji sektori usluga su liberalizovani za pružaoce usluga iz Bosne i Hercegovine kroz komercijalno prisustvo?

 1. ​Poslovne usluge
 2. Komunikacijske usluge
 3. Građevinske i srodne inžinjerske usluge
 4. Usluge zaštite okoliša
 5. Finansijske usluge
 6. Usluge koje se odnose na turizam i putovanja
 7. Rekreativne, kulturne i sportske usluge
 8. Usluge prijevoza

Podsektori i konkretne usluge:

 • Profesionalne usluge – usluge oporezivanja, usluge poreznog planiranja i savjetovanja, ahitektonske usluge, usluge inžinjeringa i integrirarog inžinjeringa, pejzažna arhitektura.
 • Kompjuterske i srodne usluge – konsultantske usluge za instaliranje hardwarea, obrada i pohranjivanje podataka, data i web hosting, održavanje i popravak opreme itd.
 • Istraživanje i razvoj – usluge istraživanja i razvoja u prirodnim, društvenim, humanističkim i interdisciplinarnim naukama.
 • Ostale poslovne usluge – oglašavanje, istraživanje tržišta, upravljačko savjetovanje, tehničko ispitivanje i analiza, analiza i kontrole vezane za izgradnju i građevinske materijale, plovila i avione, analiza sastava i čistoće i fizičkih svojstava, rudarstvo, popravka opreme, čišćenje objekata, fotografske usluge, pakovanje, štampanje, izdavaštvo, kongresne usluge.
 • Audiovizuelne usluge – produkcija i distribucija, prikazivanje (u kinima), RTV usluge, distribucija radio i tv programa (bez prijenosa), snimanje zvučnih zapisa.
 • Građevinske i srodne usluge – predmontažni radovi, novogradnja i popravak, restauracija i održavanje stambenih i nestambenih zgrada, građevinski radovi.
 • Zaštita okoliša – kanalizacija, odlaganje otpada, sanitarne i slične usluge, prečišćavanje ispusnih plinova, smanjenje buke.
 • Osiguranje i povezane usluge – direktno osiguranje (životno i neživotno), reosiguranje i retrocesija. Pomoćne usluge poput konsultantskih, aktuarskih, procjene rizika i naplate odštetnih zahtjeva.
 • Bankarske i druge finansijske usluge – garancije i obaveze, novčano posredovanje, pružanje i prijenos finansijskih informacija, savjetodavne, posredničke i druge pomoćne usluge uključujući kreditne preporuke i analizu.
 • Turizam i putovanja – hoteli i restorani, usluge turističkih agencija i turoperatora.
 • Usluge zabave – teatarska produkcija, pjevačke grupe, bendovi i orkestri, bibliotekarstvo, arhivi, muzeji, očuvanje historijskih mjera i građevina, botanički i zoo vrtovi.
 • Prijevoz – pomorski prijevoz osim kabotaže, zračni prijevoz (prodaja i marketing, komjuterski sistem rezervacije), prateće usluge u cestovnom prijevozu, prateće usluge u vezi sa svim načinima prijevoza (rukovanje teretom, licencirana skladišta, agencijske usluge kod prijevoza tereta i sl.)

“Osim navedenih sektora, postoji mogućnost pružanja usluga i u drugim sektorima uz određena ograničenja, odnosno ispunjavanje zahtjeva koje propisuje tursko zakonodavstvo“, napominju iz ministarstva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: