Nogomet

Koji sistem takmičenja odgovara bh. fudbalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koji sistem takmičenja odgovara bh. fudbalu – U rubrici “Stručni kutak” sportski novinari iz naše države pisat će analize o bh. fudbalu. Koji sistem takmičenja odgovara bh. fudbalu analizira Dino Kurbegović, nagrađivani sportski novinar iz Zenice. Rubriku “Stručni kutak” Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH realizuje s ciljem osnaživanja medijskih kapaciteta prilikom praćenja domaćeg fudbala.

Premijer liga BiH s Ligom za prvaka ili Ligom za opstanak ili Premijer liga u trokružnom sistemu, naravno s 12 klubova, pitanje je za koje će većina anketiranih izabrati ovaj drugi sistem takmičenja. Po čemu je bolji, a po čemu gori ovaj ili onaj sistem takmičenja ili koji bi sistem i s koliko klubova za naše uslove bio najbolji pokušat ćemo izanalizirati u ovome tekstu.

PIŠE: DINO KURBEGOVIĆ

Liga za prvaka i Liga za opstanak

Kao što znate prethodne dvije sezone. 2016/17 i 2017/18 igrale su se po sistemu 22 redovnih kola, plus još 10 utakmica u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak. Zrinjski iz Mostara u obje sezone slavio je titulu prvaka, a interesantno da su Plemići bili prvi u regularnom dijelu, ali i na kraju i jedne i druge sezone. Evidentno je da je ovaj sistem takmičenja ekipi iz Mostara svakako išao u korist, iako su naravno imali u protekle dvije sezone veoma jaku i uigranu ekipu, koja je dugo na okupu.

Kada su u pitanju ostali timovi, Željezničar je ispao najveći gubitnik, jer nisu u dva navrata osvojili titulu, iako su imali dobre situacije i u sezoni 2016/17, ali i 2017/18, kada ih je Zrinjski prestigao i osvojio dvije uzastopne titule. Evropu su u sezoni 2016/17 pored Zrinjskog izborili još Željezničar, Sarajevo, te osvajač Kup-a Široki Brijeg. U narednoj sezoni 2017/18 pored prvaka Zrinjskog u Evropu su se plasirali Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg.

Interesantno je bilo i u Ligi za opstanak, posebno u sezoni 2016/17, gdje su posljednjih 10. kola igrali Mladost, Vitez, Široki, Metalleghe, Čelik i Olimpic. Zanimljivo da je nakon regularna 22. kola Metalleghe na 10. mjestu imao čak osam bodova prednosti u odnosu na ekipu Čelika koji su bili na poziciji koja vodi u niži rang. U posljednjih 10. kola u Ligi za opstanak u izravnim obračunima na kraju su ligu napustile ekipe Metalleghea i Olimpica.

U sezoni 2017/18 nakon regularna 22.kola Sloboda na 10. poziciji imala osam bodova prednosti nad Čelikom, koji se ponovo nalazio na poziciji koja vodi u niži rang. Nakon završetka Lige za opstanak, iako su mnogi očekivali da će Čelik uspjeti da se spasi, to se ipak nije desilo, te su Čelik i Vitez prema osvojenim bodovima ispali iz lige. Kasnije se desila stvar u vezi Licence, gdje je ipak Čelik ostao u Premijer ligi, dok je zbog dugova Borac morao napustiti najjači rang i preseliti u 1.ligu RS-a.

Najviše prašine odnosno neugodnosti u posljednje dvije sezone svakako su imali nogometaši Mladosti iz Doboja kod Kaknja, koji su spletom nesretnih prilika i kiksevima u posljednjim kolima igrali Ligu za opstanak. Ekipa koju predvodi Mensur Mušija u Ligi za opstanak imala je dovoljno bodova, da im je trebala samo jedna ili dvije pobjede u 10 utakmica da bi matematički zborili ostanak. To je onda dovelo do mnogih sumnji, posebno za ovaj tim iz malog mjesta kod Kaknja, gdje su ih mnogi optuživali da puštaju utakmice, da ne “zapinju” protiv nekih ekipa, da namjerno igraju u kombinovanom sastavu, što je svakako daleko od istine. S toga možemo kazati da je najviše štete ni kriva ni dužna po klubu pretrpjela ekipa Mladosti ili bosanskog Hofenhajma, na čelu s Mensurom Mušijom, koji godinama ulaže svoj kapital, kako bi pokazao da se ispravnim i sistemskim radom može i s malim klubom biti rame uz rame s gigantima bh.nogometa.

Premijer liga u trokružnom sistemu

Od ove sezone igra se Premijer liga naravno s 12 klubova, a jesenju titulu osvojila je ekipa Sarajeva. Nakon Bergerove tabelice nakon 22. kola igra se još 11. kola s tim da ekipe koje su završile među prvih šest ekipa imaju utakmicu više kod kuće, dok preostalih šest ekipa na tabeli ima meč manje kod kuće, odnosno utakmicu više u gostima. Ekipa Sarajeva je i nakon 24. kola prva na tabeli s 53 boda, šest više od Zrinjskog, koji je prvi i jedini pratioc u borbi za titulu.

Zanimljivo je i u borbi za Evropu, ali i za opstanak. Za učešće u Evropskim kupovima u narednoj sezoni preferiraju trećeplasirani i četvrtoplasirani Željezničar i Široki s po 36 bodova, petoplasirani Čelik ima 34, šestoplasirani Radnik ima 33, dok sedmoplasirana Sloboda ima 31, te Mladosti iz Doboja kod Kaknja 30 bodova. Iz ovoga se vidi da čak šest ekipa vodi borbu za izlazak u Evropu, što svakako dugo nije bio slučaj u našem nogometu.

Ništa manje uzbudljivo nije ni u borbi za opstanak, Tuzla Citiy je trenutno u najboljoj poziciji jer na devetoj poziciji trenutno imaju 25 bodova, Zvijezda 09 ima 24 boda, ekipa GOŠK-a 20, dok je Krupa na posljednjoj poziciji s 18 bodova. Iz trenutnog stanja na tabeli i borba za ispadanje će biti veoma uzbudljiva do samog kraja.

Gledajući na trenutnu situaciju i ono što se dešavalo prethodne dvije sezone, sigurni smo da je ovakav sistem takmičenja mnogo bolji od onog, gdje se ekipe bore u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak. Interesantna borba za Evropu sa šest ekipa, koje su u šest bodova razlike, te borba za opstanak, gdje je razlika između Tuzla Citiya i Krupe sedam bodova svakako su dovoljan pokazatelj da je ovaj sistem takmičenja mnogo bolji od onog, koji se igrao prethodne dvije godine.

Premijer liga sa 10 klubova ili Premijer liga “A” i Premijer liga “B” sa po 12 klubova

Mnogi su mišljenja da bi Liga od 10 klubova u BiH bila idealno riješenje, ali sigurno da Nogometni savez BiH neće žuriti s takvom odlukom, posebno kada se uzme u obzir da recimo, kako trenutno stvari stoje u narednoj sezoni u Premijer ligi će ponovo igrati velikani našeg nogometa Velež i Borac. Zamislite samo kakva će liga biti naredne godine, kada u njoj sudjeluju Sarajevo, Zrinjski, Široki Brijeg, Željezničar, Čelik, Sloboda, Mladost, Radnik, Borac, Velež, te još dva kluba između (Tuzla Citiya, Zvijezde, GOŠK-a, Krupe), koji će se do kraja sezone boriti za opstanak. Postoje mišljenja i o tome da se formira Premijer liga “A” i Premijer liga “B” s po 12 klubova, naravno na prostoru cijele BiH, čime bi se smanjio broj klubova, a sigurno i dobilo znatno na kvalitetu

Gledajući imena klubova, velike armije navijača koje imaju, političku situaciju u državi koju moramo spomenuti nema sumnje da bi naredne sezone mogli imati najposjećeniju i najinteresantniju ligu posljednjih godina. Naravno za dobar nogomet potrebni su i dobri uslovi, Nogometni savez zajedno sa klubovima i lokalnim zajednicama radi na poboljšanju uslova na našim terenima. Međutim to nekako sve sporo ide, pa se recimo prolongira odluka da svaki klub u Premijer ligi BiH mora imati reflektore, do toga da se smanjuje broj stranaca sa šest na četiri.

Dobri tereni, reflektori na svim stadionima, više šanse mladim igračima, kvalitetni stranci su neki od preduvjeta za poboljšanje Premijer lige

Našem nogometu potrebni su dobri tereni, reflektori, dobra organizacija i nema sumnje da ćemo za par godina u regiji imati možda ne najbolju, ali sigurno najposjećeniju i najinteresantniju ligu. Nogometni savez BiH mora povesti računa o mladim igračima, ako su mislili da će samo smanjenjem broja stranaca afirmirati mlade igrače iz naše zemlje to je daleko od istine. Tri mlada igrača po propozicijama takmičenja se moraju naći u zapisniku Premijer lige u svakoj ekipi, ali nema pravila da bilo koji od te trojice mora početi utakmicu, tako se dešava recimo da takvi igrači stalno griju klupu i rijetko kada dobivaju šansu za igru. Pravilo smanjenja stranaca nije toliki problem, jer našem nogometu potrebni su stranci, ali kvalitetni, koji će donijeti jednu novu dimenziju našem nogometu. Ono što je najvažnije je da se promijeni pravio mladih igrača, odnosno da se donese odluka da u svakom timu mora utakmicu početi recimo dva nogometaša do 21. godine, te da na klupi budu još dva mlada igrača. Samo tako možemo afirmisati mlade nogometaše iz naše zemlje, kako bi imali i više primjera kao što je recimo Sarajevo ove sezone, gdje u zadnjoj liniji kluba i to standardno igraju četiri igrača ispod 21. godine (Kovačević, Šabanović, Mujakić, Pidro).

O našem nogometu sistemu takmičenja mogli bi pisati danima. Bh. nogomet ima veliki potencijal samo se stvari moraju postaviti na pravo mjesto. Premijer ligu treba bolje urediti, donijeti neke važne odluke i ne sumnjamo da ćemo uskoro imati mnogo više mladih igrača, koji igraju standardno u klubovima, naravno od toga će koristi imati i reprezentativne selekcije, do toga da se utakmice ljeti većinom igraju u noćnom terminu, gdje bi bio znatno veći broj publike, pa do konačno jednog tima iz naše Premijer lige koji će zaigrati u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropske lige, što je za nas još visoka stepenica, gledajući rezultate naših klubova posljednjih godina u Evropskim takmičenjima.

Izvor: spfbih.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno