Biznis

Koja država u regionu posjeduje najviše zlata?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koja država u regionu posjeduje najviše zlata? – Srbija je vodeća u regionu kada su u pitanju rezerve zlata i trenutno ima 32 tone tog plemenitog metala.

Poslije Srbije u regionu najviše zlata ima Sjeverna Makedonija skoro sedam tona, Slovenija tri, BiH skoro kao i Slovenija, Crna Gora ima založenu tonu za uzete kredite, a Hrvatska navodno ima “ništicu”, jer je svo zlato prodala.

Srbija je za godinu dana uvećala zlatne rezerve za više od 10 tona, i trenutno ima 32 tone zlata.

Kako navodi TV Prva, cijena zlata je u posljednjih godinu dana skočila čak 30 posto i doseže skoro 2.000 dolara za uncu.

Devizne rezerve Srbije iznose 13 milijardi eura, a zlato u tome učestvuje sa 1,6 milijardi. To je tačno 2.500 poluga od kojih je svaka teška dva i po kilograma, navodi TV Prva.

-To vam daje sigurnost. Zlato je, u uslovima kada se situacija sa kursevima naglo mijenja i imate negativne posljedice epidemije i deficite u mnogim zemljama, postalo ono za šta građani i investitori vjeruju da je sigurno,- kaže ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je za Prvu da je Srbija svjesno kupovala zlato.

-Vrlo svjesno smo kupovali zlato, zato što ono što imate u hartijama, i u stranoj valuti, to nije nosilo ne samo pozitivnu kamatu, nego je koštalo imati novac. Živimo u vrijeme kada novac troši, a ne zarađuje, – kazala je ona.

Prema njenim riječima, kupovina zlata značila je da ga vi smjestite u svoj trezor i da imate nešto sigurno, čemu raste cijena.

U Srbiji gram košta 8.700 dinara, a razlog za rekordne cijene zlata leži u pandemiji, kaže broker Nenad Gujančić.

Amerikanci imaju najvise zlata, 8.407 tona i Nijemci sa nešto vise od 3.400 tona, pa Italijani, Francuzi, Rusi i Kinezi.

Kako se navodi, raspadom SFRJ u trezoru je navodno ostalo 45 tona zlata koje je sukcesijom podijeljeno među republikama bivše Jugoslavije.

Pet tona je poslato 2001. na doradu pa je prodato, a šta se sa tim novcem desilo niko do danas nije otkrio.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno