Posuđeno

Koga štiti Operativni plan interventnih mjera?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Koga štiti Operativni plan interventnih mjera? – Pošto dobismo Operativni plan interventnih mjera grada Zenice u slučaju prekomjernog zagađenja zraka u gradu Zenici, nakon čitanja ostanemo začuđeni bar zbog jednog pitanja i jedne konstatacije.
Da počnemo od lakšeg, konstatacije je da se u čitavom materijalu nigdje, doslovno nigdje ne spominje Arcelor Mittal Zenica koji je glavni krivac za donošenje ovakvog dokumenta. Stekao sam dojam da je ovo neki virtuelni grad, sa virtulenim građanima i neki, nespornim stvarnim problemima – zagađenjem zraka, vode , tla, stvarnom bolnicom i oboljelim, stvarnim grobljima i umrlim, te zaista stvarnim i vrlo vidljivim Arcelor Mittalom. Odmah se zapitam, pošto nema uzroka i krivaca zašto se donosi ovakav dokument. Odmah se nameće i ono pitanje – koga štiti ovaj dokument ?
Pošto smo ove zime u nekoliko navrata pošteno premašili one limite od 500 mikrograma/mSObez proglašenja uzbune, pitanje čemu uopšte služe ovakvi ispisani papiri ( dokumenti, propisi ili zakoni to nisu jer ih niko ne zarezuje ni prebijene pare). Građani u Zenici znaju zašto nije proglašavana uzbuna. Zbog onog famoznog potpisanog papira od strane gradske uprave po kojoj u toj situaciji Arcelor Mittal treba smanjiti proizvodnju, prestati koristiti ugalj i preći na loženje zemnog plina. Da se ne bi smanjio profit mile nam kompanije, grad Zenica treba da plati račun za utrošeni zemni plin. Najkraće rečeno, građani ako hoćete čist zrak, taj luksuz platite iz svog džepa kao vaš doprinos očuvanju nivoa zarade Mittala iako uopšte ne doprinostite povečanju zagađenja po tom osnovu. Pošto Arcelor MIttal u navedenom operativnom planu uopštene ne egzistira, sva krivica i obaveze prelaze na stranu žrtve i žrtava – grada Zenice i građana ovog grada. Iako izložimo max. 15.000 T uglja godišnje a Mittal preko 550.000 T svu godinu, građani još malo neće smjeti ložiti ugalj, nema vožnje GOLF-ova 1,2 itd, nema vozanja koliko hoćete, zabrana rada čevabđinicama i nargila-barovima, nemojte izlaziti ako ne morate, nemojte se baviti nikakvim fizičkim naporima jer morate više disati i ako ikako možete dišite na rezervi.
Impresivan spisak mjera a nigdje na vidiku onog uzročnika – Mittala. Kakva bi se analogija ovdje mogla napraviti, možda ona o hodu miša i slona preko mosta koji se prilično ljulja zbog tog. I idemo skinuti cipele mišu da ih malo olakšamo. Idiotska analogija koja odgovara idiotskoj situaciji na terenu.  Prema ovome, odgovor na pitanje kakav je smisao ovog dokumenta i koga štiti donesite sami. A kako bi se ravnomjerno raspodjelila odgovornost za ovakvu situaciju, na spisku su mnogi koji ničim ne doprinose ovom stanju pa se tako našao i Eko forum, reda radi. Lijepo zvući kad su i oni malo odgovorni za ovaj oragnizovani i kontinuirani ekocid koji traje decenije.
Sve u svemu, poslije odluke Tužilaštava ZDK i KS i ovaj dokument je još jedan prilog činjenici da su glavni krivci za ovakvo stanje zaštite okoliša – VLAST i njene institucije. Sretni nam protesti ako ih bude.
Alibegović Zlatan, predsjednik Eko Foruma Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno