Politika

Koalicija “Pod lupom”: Poništiti izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti i sankcionisati odgovorne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” oglasila se saopštenjem za javnost i medije u kojem poziva Centralnu izbornu komisiju BiH (CIK BiH) da poništi izbore na svim biračkim mjestima gdje su utvrđene značajne izborne nepravilnosti, a nadležne organe da sankcionišu odgovorne.

Ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske dokazalo je niz nepravilnosti, zloupotreba i malverzacija na koje Koalicija „Pod lupom“ već godinama upozorava javnost i nadležne institucije.

Prema nalazima posmatranja izbornog dana i rada Glavnog centra za brojanje za Opšte izbore u BiH 2022. godine, značajne razlike u rezultatima izbora utvrđene ponovnim brojanjem, kopije glasačkih listića u vrećama, te nestanak dijela osjetljivog izbornog materijala jasno ukazuju na to da je riječ o organizovanom i svjesnom činjenju krivičnih djela s ciljem uticaja na izborne rezultate.

Navedene nezakonitosti mogu imati uticaj na izborne rezultate, posebno za potpredsjednike Republike Srpske, kao i na dodjelu mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti gdje postoji i preferencijalno glasanje za kandidate/kinje na listama političkih subjekata.

Koalicija „Pod lupom“ poziva nadležne organe da istraže i sankcionišu sve izborne nepravilnosti i osnove sumnje na krivična djela u vezi izbornih prevara. Neprihvatljivo je da se navedene nepravilnosti dokumentuju i dokažu, a da se ne desi ništa kao rezultat toga. Kultura nekažnjavanja, koja ohrabruje nalogodavce i počinioce izbornih prevara, mora prestati. Sankcije moraju biti stroge i odvraćajućeg karaktera. Samo na taj način moguće je povratiti povjerenje građana u izbore i jačati integritet izbornog procesa.

Sve navedeno još jednom ukazuje na neophodnost unapređenja izbornog procesa u tehničkom smislu. Naredne izbore u BiH ne smijemo dočekati bez skeniranja glasačkih listića, elektronske identifikacije birača, unosa rezultata glasanja na nivou biračkih mjesta, te reforme biračkih odbora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno