Posuđeno

Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba?

Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba
Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba?- Konkurencijsko vijeće BiH još uvijek nije odgovorilo na zahtjev grupacije United media, vlasnika licence TV kanala Sport klub sa sjedištem u Luxembourgu, da se očituje o spornom dopisu koji je iz Vijeća upućen Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH. U dopisu se navodi da “ovlašteni distributer TV kanala Sport klub nije osigurao svim zainteresiranim opearaterima da zaključe Ugovor o distribuciji Sport kluba pod jednakim i transparetnim uslovima”.

Zbog ovog dopisa kojeg je samoinicijativno, mimo rješenja Konkurencijskog vijeća i bez saglasnosti ostalih članova ove državne institucije, uputila predsjednica Vijeća Arijana Regoda-Dražić, Regulatorna agencija za komunikacije odbila je reagovati na zahtjev grupacije United media da se sankcioniše neovlaštena distribucija Sport kluba od strane HT Mostar.

Podsjetimo da je United media u dva navrata novčano sankcionisana po rješenju Konkurencijskog vijeća BiH zbog zloupotrebe dominantnog položaja, nakon čega su ponuđeni novi ugovori kablovskim operaterima po istim uslovima i uz iste cijene pod kojima su zaključeni sa Telemachom i Total TV-om. Zbog toga čudi dopis predsjednice Konkurencijskog vijeća na koji su iz grupacije United media odgovorili uvidom u cijene koje su jednake za sve kablovske operatere u BiH.

Kako bi negirala navode pojedinih kablovskih operatera da im se ne dopušta zasebno preuzimanje informativnog kanala N1, United media javno je predočila ponudu u kojoj se nalazi i poseban paket za televiziju N1, čime je demantirano da se ovaj kanal uslovaljava s paketom u kojem se nalazi Sport klub.

Naknada za distribuciju TV kanala:

Sportski paket: EUR 1,70 mjesečno po korisniku
(SK1, SK2, SK3, SK4*, SK5*, SK6*)

United paket: EUR 1,90 mjesečno po korisniku
(SK1, SK2, SK3, SK4*, SK5*, SK6*, SK GOLF, N1, GRAND, Orlando, Bambino, Lov i Ribolov)

Sportski paket sa HD dodatkom: EUR 2,70 mjesečno po korisniku
(SK1, SK2, SK3, SK4*, SK5*, SK6*, SK HD, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK GOLF HD)

United paket sa HD dodatkom: EUR 2,90 mjesečno po korisniku
(SK1, SK2, SK3, SK4*, SK5*, SK6*, SK GOLF, N1, GRAND, Orlando, Bambino, Lov i Ribolov, SK HD, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK GOLF HD)

Kanal N1: EUR 0,15 mjesečno po korisniku.

Osim što su neistiniti, navodi predsjednice Konkurencijskog vijeća o neprovođenju rješenja nisu nisi pravno utemljeni, ili kako su naveli iz grupacije United media:

“Ističemo da Vijeće nikad nije vodilo postupak u kojem bi s utvrdilo da li je navedeno rješenje provedeno, a stav samog Vijeća je da se ovakva činjenica može utvrđvati samo kroz poseban upravni postupak koji predviđa Zakon o konkurenciji. Prema tome, navod iz dopisa Vijeća dat je neovlašteno, niti postoji zapisnik sa sjednice Vijeća o tome”.

Da li je je RAK-u upućen neovlašten i pravno neutemljen dopis iza kojeg stoji tek predsjednica, još uvijek su bez zvaničnog odgovora iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Zanimljivo je u svemu da RAK do sada nije proveo postupak u slučaju HD WIN-a iz Srbije, odnosno distribucije Arena Sport kanala u BiH, niti se Konkurencijsko vijeće bavilo provođenjem svog rješenja kojim je utvrđena zloupotreba dominatnog položaja. Radi li se o dvostrukim mjerilima u slučaju distribucije Sport kluba i Arena sporta, u RAK-u odgovaraju:

“Regulatorna agencija za komunikacije se ponovo obratila Konkurencijskom vijeću kako bi dobila potpune informacije o provođenju rješenja protiv ‘HD WIN d.o.o.’ iz Beograda, kao i informacije o eventualnim drugim relevantnim slučajevima, međutim, do dana Vašeg upita, i pored poslate urgencije, nismo dobili odgovor”.

U međuvremenu grupaciji United media pričinjena je ogromna šteta. I drugi distributeri, vodeći se spornim odlukama, odbijaju plaćati naknade za distribuciju sadržaja zbog čega je o svemu obaviještena i američka ambasada u BiH i Ured EU u BiH.

Treba takođe podsjetiti da odluke RAK-a ne bi trebale u konačnici ovisiti od drugih organa, odnosno da Regulatorna agencija za komunikacije nije ispoštovala svoja vlastite propise po kojima su bili dužni sankcionisati “korisnike licence za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga koji neovlašteno reemitiraju medijske sadržaje kršeći autorska prava njihovih vlasnika”.

No zato je Vijeće RAK-a, mimo preporuke vlastite stručne službe, donijelo pravilo o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga u kojim se omogućuje agenciji da može naložiti korisniku čije je sjedište van BiH da prekine distribuciju određenih usluga ako se utvrdi da zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu. Ili prevedeno, na osnovu dopisa koji je neovlašteno poslala predsjednica Konkurencijskog vijeća Arijana Regoda-Dražić, RAK može naložiti United mediji da prekine s emitiranjem Sport kluba u BiH.

Ovo je usvojeno upravo na prijedlog kablovskih operatera na osnovu čijih zahtjeva su pokrenuti postupci protiv grupacije United media, ili kako su potvrdili u samoj agenciji:

“Odredba koja reguliše materiju, a koja je tema Vašeg upita, nije bila uključena u prvobitni nacrt Pravila, a unesena je nakon procesa javnih konsultacija, kao rezultat prijedloga pristiglog u tom procesu”.

Za koga rade pojedini članovi Konkurencijskog vijeća, za koga RAK, a ako je suditi po posljednjim rješenjima, za zdravu i fer tržišnu utakmicu u BiH sigurno ne.

ba.n1info.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno