Posuđeno

Ko je šef stručnog štaba NK Čelik?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko je šef stručnog štaba NK Čelik Zenica? Pitanje koje, onako „na prvu“, možda djeluje suvišno svakome ko prati dešavanja oko voljenog nam kluba. Međutim, ako malo bolje pogledamo situaciju, onda ćemo vidjeti da i nije tako čista i jasna kako se na prvi pogled čini.

Polazna tačka u potrazi za odgovorom na ovo pitanje nam je bila zvanična web stranica NK Čelik Zenica, na kojoj zatičemo informaciju da je šef stručnog štaba gospodin Nizah Hukić. Gosp. Hukić je prestao biti šef stručnog štaba prije cijelih 11 (jedanaest) mjeseci, tj. 27. septembra 2014. godine te ga je naslijedio Milomir Odović. Dakle, zvanična web stranica kluba nije ažurirana skoro pa godinu dana u tom segmentu što je nedopustiv propust u eri modernih komunikacija kojima naš klub očito nije još dorastao. Pitamo se kako klub čiji Upravni odbor najavljuje borbu za evropsko takmičenje i titulu prvaka može imati takav aljkav pristup tako „malim“ stvarima, šta je onda sa onim krucijalnim? Ipak, to je već problem sam za sebe na koji smo ranije upućivali i tek su se sada stidljivo počele javljati ne baš tako jasne obavijesti na zvaničnoj stranici nakon preko godinu dana pauze, koja je eto uspjela propustiti i ovogodišnji veliki jubilej našeg kluba.

Informaciju o tome ko je šef struke u Čeliku smo zatim potražili u javnim sredstvima informisanja i ovdje situacija postaje još zanimljivija. Naime, na dosta mjesta, kao što su sportske i dnevne novine, web portali i slični mediji, naišli smo na podatak da je na ovoj poziciji gospodin Boris Pavić. Sa gosp. Pavićem se prave intervjui, on daje komentare na utakmice BH Telecom Premijer lige, traži od Upravnog odbora kluba pojačanja, vodi ekipu na pripreme na Zlatibor, a sve u svojstvu šefa struke NK Čelik Zenica. Međutim, kada Čelik igra zvanične utakmice, na klupi sjedi gosp. Elvedin Beganović dok gosp. Pavić utakmicu posmatra sa tribina. Na konferencijama za štampu prije i poslije utakmica izjave također daje gosp. Beganović. Pitanje koje se samo nameće jeste – ko je onda šef stručnog štaba NK Čelik Zenica?

Na početku proljetnog dijela sezone 2014/15 gosp. Pavić je predstavljen kao novi šef struke, kojeg će privremeno na klupi mijenjati gosp. Beganović (koji inače obavlja funkciju pomoćnog trenera), dok se ne riješe „određeni papiri“. Koji su to papiri? Kako je gosp. Pavić hrvatski državljanin, dakle stranac, za njegov angažman je potrebno pribaviti i radnu dozvolu, što jasno propisuje član 7. Zakona o zapošljavanju stranaca (Službene novine FBiH br. 111/12). Da bi stranac dobio radnu dozvolu u našoj zemlji potrebno je, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje radne dozvole priložiti i „dokaz o izmirenim poreskim obavezama i uplaćenim doprinosima“ i „dokaz o solventnosti poslodavca izdatog od banke kod koje ima račun“, što je propisano članom 9. navedenog Zakona.

Kao što znamo prema zvaničnim podacima Poreske uprave FBiH, Čelik ima preko 4.9 miliona KM poreznog duga koji uključuje i dugove za doprinose zaposlenika. Pored svih obećanja da će se ovaj problem riješiti, Čelikov dug je u posljednjih 10 mjeseci porastao za dodatnih 350.000 KM i to gotovo u potpunosti u glavnici a ne kamati. Sve dok se ne izmiri ovaj dug, odnosno počne realizirati reprogram istog, NK Čelik Zenica kao pravno lice ne može dobiti potvrdu o izmirenim porezima i doprinosima koju izdaje nadležna poreska uprava. Zbog ovog duga, klubu su blokirani i računi kod poslovnih banaka, tako da se ne može dobiti ni potrebna potvrda o solventnosti. Kada znamo ove činjenice, postaje jasno zašto gosp. Pavić ne sjedi na klupi, i utakmice posmatra sa tribina.

Gosp. Pavić nema radnu dozvolu, odnosno da budemo precizniji, klub mu je ne može obezbijediti. Kada imamo u vidu sve navedeno, nameće se niz dodatnih pitanja. U kojem svojstvu je gosp. Pavić u Čeliku? Kako mu se i na osnovu čega isplaćuje naknada za njegov rad kada nema radne dozvole, a računi kluba su blokirani? Zašto ga uprava kluba predstavlja kao šefa struke i na taj način obmanjuje javnost? Ako gosp. Pavić u BiH boravi kao turista sa po 3 mjeseca boravka ili po nekom drugom osnovu, je li Čelik spreman da se nosi sa rizikom dolaska inspekcije rada kao u martu 2014. god. na poluvremenu utakmice? Zašto smo i dalje klub obmana i finti? Naravno, ostaje neogovoreno i pitanje sa početka ovoga teksta – ko je šef stručnog štaba NK Čelik Zenica?

NGG Za Čelik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno