Zenica

Klub zeničkih intelektualaca poručuje: OHR ne može otići iz Bosne i Hercegovine, svoje odluke mora temeljiti na evropskim standardima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U sklopu redovnih aktivnosti Kluba zeničkih intelektualaca održana je šesta sesija Kluba na kojoj su razmatrana aktuelna društveno-politička pitanja u državi, a u vezi najavljenog donošenja odluke Visokog predstavnika po pitanju izmjena Ustava entiteta FBiH, ali i izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Članovi Kluba su podržali javno iskazivanje nezadovoljstva, organizovanjem protesta, ali i na druge adekvatne načine, a sve s ciljem da se skrene pažnja na neprihvatljivost daljnih etničkih podjela koje prijete Bosni i Hercegovini, ali i postupcima OHR koji su suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Zenički intelektualci su poručili da u ovoj situaciji moramo biti posebno oprezni jer protesti i drugi prikladni i adekvatni načini iskazivanja nezadovoljstva odlukama OHR-a ni u kojem slučaju ne predstavljaju protivljenje postojanju i djelovanju Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a što retrogradne snage žele prikazati kao cilj skupa.

Klub zeničkih intelektualaca stoga posebno akcentira da je institucija Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini sastavni i neodvojivi dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Aneks 10) i kao takva ima obavezu i ovlaštenje za tumačenje civilnih aspekata Sporazuma i deblokadu svih procesa, na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, a koji prijete njenom funkcionisanju.

Klub je stava da je pred našom jednom i jedinom domovinom, Bosnom i Hercegovinom, u vremenu koje slijedi mnogo izazova, najvećih i najozbiljnijih izazova još od 1995., a što traži patriotsko jedinstvo, ali i nameće obavezu svih intelektualaca u zemlji i diljem dijaspore da budu maksimalno svjesni i angažovani na odbrani državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti naše Bosne i Hercegovine. Sve unutrašnje razmjerice, nezadovoljstva, sujete i razlike stavimo po strani kad je riječ o odbrani države.

Služba za odnose s javnošću Kluba zeničkih intelektualaca



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno