Info

Ključno poboljšati kvalitetu cesta

Ključno poboljšati kvalitetu cesta
Ključno poboljšati kvalitetu cesta
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ključno poboljšati kvalitetu cesta- Direktor Europske banke za obnovu i razvoj Ian Brown kazao je kako je poboljšanje infrastrukturne kvalitete, a osobito cesta u BiH i regiji, jedan od ključnih prioriteta.

On je naveo i da je Svjetska banka ocijenila kako je prijevoz u BiH najslabiji u usporedbi sa zemljama središnje i istočne Europe te da je posebno loš željeznički promet. Dodao je kako je zbog toga to ključno pitanje za EBRD.

Brown je govoreći na drugom panelu današnje konferencije Sarajevo Business Foruma koji je posvećen globalnim izazovima i pristupima u pogledu razvoja infrastrukture, rekao da postoji razlika između državnog i privatnog kapitala koji se prikuplja za investicije, javlja Klix.ba.

Šef Asma Capital tvrtke Stephen Vineburg kazao je kako se u islamskim zemljama investira u izgradnju projekata. U tom kontekstu on je rekao da kada se promatra ovih 56 zemalja članica da se opravdanost investiranja pokušava procijeniti na osnovu rizika i nestabilnosti valute.

Naredna stvar o kojoj se vodi računa je vrsta projekta, odnosno kakvu podršku on ima, u kojoj fazi razvoja se nalazi projekt i koja je priroda investicije, odnosno da analiziraju jesu li manjinski ili većinski investitor.

“To su faktori koje uzimamo u obzir kada odlučujemo je li dobra ideja investirati”, kazao je Vineburg.

Što se tiče BiH, preporučio je da vlade naprave popise prioriteta iz koje je moguće vidjeti da projekti nisu “bijeli slonovi bez ekonomske suštine” i koje pokazuju da su vlade zainteresirane za projekte.

“Impresionirani smo onim što smo vidjeli ovdje jer vidimo da su vlade učinile mnogo”, smatra Vineburg.

Posebni izaslanik predsjednika Republike Indonezije u OIC zemljama Alwi Shihaba rekao je da je u Indoneziji ključ za razvoj projekata povezanost otoka i da je u tom kontekstu infrastruktura od ključne važnosti. Istočni dio Indonezije, kako navodi, nije razvijen jer ima slabu infrastrukturu te zbog toga vlasti na rade na popravljanju stanja.

“Kada govorimo o izazovima mislim da su svi svjesni toga da je Indonezija relativno uspješna u pogledu rasta”, kazao je Shihaba.

On je dodao kako je od posebne važnosti i borba protiv korupcije u što Indonezija ulaže velike napore te da na kraju mandata vlada planira smanjiti broj koruptivnih slučajeva u zemlji.

Zhang Xiaoyan, generalni direktor kineske korporacije China road and bridge corporation kazao je kako su uspješno prošle godine završili projekt u Beogradu koji je prema procjeni srbijanske vlade kvalitetan i završen u roku. Istaknuo je i da ova tvrtka u Crnoj Gori radi na mega projektu izgradnje autoputa u vrijednosti od 800 miliona eura.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno