Info

ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura

ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura
ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ECB povukla iz opticaja novčanicu od 500 eura- Europska centralna banka (ECB) u srijedu je objavila planove povlačenja iz opticaja banknote od 500 eura zbog njene reputacije kao najomiljenijeg novca za ilegalne novčane transakcije.

Odluka o povlačenju banknote iz opticaja objavljena je u srijedu popodne nakon sastanka vladajućeg vijeća ECB.

U veljači je predsjednik ECB Mario Draghi nagovijestio namjere banke sa sjedištem u Frankfurtu, kada je izjavio da postoji “preovlađujuće i sve snažnije uvjerenje u svijetu da se banknote visoke vrijednosti koriste u krimninalne svrhe”.

Banknote velike vrijednosti olakšavaju ljudima koji prenose velike količine novca da zaobiđu zvanične kanale, kao što su pripadnici mafije, perači novca i teroristi.

Zbog takvih briga banknote od 500 funti su povučene u Britaniji u 2010., a banknote od 1.000 dolara su ukinute u Kanadi deset godina ranije. U Sjedinjenim Državama, banknota s najvišom vrijednošću iznosi samo 100 dolara.

U komentaru objavljenom u novinama La Repubblica, antimafijaški sudac i pisac Giancarlo De Cataldo piše da će samo “trgovci drogom i oni koji podmićuju” žaliti za ukidanjem banknote od 500 eura.

“Za njih je odluka ECB težak udarac, a nestanak valute od 500 eura realan je kurs”, tvrdi De Cataldo, prenosi dpa.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno