Info

Kladionice nisu izmirile dugove

Uprkos najavama iz Poreske uprave FBiH
Uprkos najavama iz Poreske uprave FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kladionice nisu izmirile dugove – Dugovi kladionica u FBiH iz 2015. godine u iznosu od oko 50 miliona maraka i dalje ostaju nenaplaćeni od strane Poreske uprave FBiH i ostalih nadležnih institucija. Ovu informaciju je za Faktor potvrdio direktor Poreske uprave Šerif Isović, koji kaže da su u toku potpune kontrole petogodišnjeg poslovanja svih kladionica.

– Nakon što se to odradi, onda ćemo imati potpunu informaciju i biti će poduzeti naredni koraci u pravcu naplate dugova – istakao je on.

Prema podacima koje je Faktor objavio ranije, kladionice su federalnom budžetu dugovale tačno 49,7 miliona KM od čega se 16 miliona KM odnosi na zatezne kamate. U taj iznos ne ulaze dugovanja onih kladionica koje su zbog nemogućnosti naplate dugova likvidirane, a takvih je veliki broj. Najveći dužnik je kladionica Derby Bet Shop koja je zaključno sa 2015. dugovala 21,3 miliona maraka, a slijedi kladionica Intersport Mostar sa dugom od 18,7 miliona KM.

Nemogućnost naplate dugova od kladionica je uzrokovana nizom problema u kojima Federalno ministarstvo finansija igra ključnu ulogu. U slučaju kada inspektori Poreske uprave FBiH kladionicama uruče rješenje o poreskim dugovanjima, vlasnici kladionica bi uputili žalbu Ministarstvu finansija FBiH koje u pojedinim slučajevima godinama odugovlači donošenje konačnog rješenja, ili ga Poreskoj upravi vrati na ponovno postupanje. Ova žalba sprečava izvršenje rješenja inspektora, a kladionice i dalje nesmetano rade i gomilaju nove dugove.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno