Naše

Kladionice – igre na sreću ili ?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kladionice – igre na sreću ili ? U jeku aktuelne rasprave oko kladionica i njihovog dodatnog oporezivanja kpd nas, potrebno je sagledati i obe strane jedne pojave koja je u našoj stvarnosti zauzela značajno mjesto i svakodnevno utiče na naše živote.

Jedna od strana su kladionice pa pođimo od njih.

Do pojave interneta, pojam i pojava klađenja je bila ograničena na malobrojne pojedince koji su se tom “zabavom” bavili u u zatvorenim, teško dostupnim mjestima sa ograničenim pristupom i najčešće bila “privilegija” pojedinaca sa viškom novca. Tada su bile na glasu kockarnice kao u Monte Karlu, Las Vegasu, pojedinim mondenim mjestima ili vezano za određene sportske događaje ( konjske trke ).

Pojavom interneta, računara u kučnoj upotrebi i pametnih mobitela ovaj fenomen dobija sasvim drugu, globalnu dimenziju koja više nema ekskluzivitet ograničen na mali broj dobrostojećih pojedinaca i na posebnim lokacijama. To je danas svakodnevni biznis, dobro organizovan koji obrće milijarde na globalnoj razini. Razmotrimo malo naćin ostvarivanja zarada kod ovih priređivača “igara”. Kada kod ponuđenih sportskih događaja svi realni favoriti ostvare pobjede, a po tom principu i igrači pogode te kladioničarske parove, “proći će” i većina uplaćenih tiketa i ostvarit će i odgovarajuće dobitke. Tada kladionice i isplaćuju te dobitke te su taj dan  u gubitku. I ne daj bože da se to ponovi jer će onda največi broj kladionica da zatvori “dućan”. Ali, da se to ne desi, na scenu stupa svemoguća moderna tehnologija i stvari postaju puno jasnije. Pritisak tipke na računarima pokaže koliko je igrača igralo na nekog favorita, koliko je novca i opklada tipovano i usmjereno na njega i koliko para ostaje kad taj favorit izgubi. Radi se o stotinama miliona ili čak milijardi na globalnom nivou. Tada na scenu stupa kupovina i prodaja događaja i mečeva i sve one zakulisane igre koje igrači ne mogu ni pretpostaviti. I jadna FIFA ili UEFA, teniska federacija ili bilo koja asocijacija  se nađu začuđene ili iznenađene otkrivenim aferama i obimom tih pojava. Ti vrhovi ledenih santi se otkriju svakih nekoliko godina, stidljivo i dozirano objave se podaci i izreknu simbolične kazne da se javnost umiri i sve ponovo. Prema napred izrečenom i sasvim razumljivom razvoju događaja, uslov opstanka i preživljavanja svih kladionica je da se na “legalan” način prevari što veći broj igrača. To znači, ako prevarite sa  nekoliko favorit parova i događaja 90% ili više igrača preživjeli ste taj dan i ostvarili zaradu. Zbog toga ne postoji sport koji je pošteđen prodaje i namještanja rezultata i  taj svakodnevno razrađen sistem je danas najorganizovaniji vid “organizovanog” kriminala koji obrće milione i milijarde. I tako svaki dan. Toliko o igrama na sreću.

U ovom razmatranju treba pomenuti i igre koje organizuju kladioničari kao bingo, trke pasa i sl. Igra koja se mora odvijati preko centralnog servera kladionice je strogo kontrolisana i dozirana kako u broju dobitaka tako i vremenu, mjestu  i visini dobitka. To više nije spontana igra preko generatora slučajnih brojeva, već softverski kontrolisana i potpuno određena u iznosu nagrade prema min.procentu uplate koji kod njih ne prelazi nekoliko procenata. Valjda Vam je jasno zašto nema dobitaka džek-pot i zašto su dobici svedeni na nekoliko desetina ili maraka. Ako i njih ima.

Druga strana, ona jadna igračka 

Kada imate na umu napred rečeno i sve ovo prevedete na naš teren i našu stvarnost stvari stoje ovako. Uz 50 % nezaposlenog stanovništva, minimalnih plata i penzija, i svu količinu bijede i siromaštva ogroman broj onih koji idu u kladionice to radi iz očaja i želje kako da onih nekoliko maraka u džepu koje ima za taj dan pretvori u nekoliko stotina kako bi mogao platiti rate kredita, komunalije, dugove ili ne daj bože kupiti cipele, ogrev ili ne znam već šta. S tih nekoliko maraka će samo taj dan nastaviti životariti i preživljavati i ništa bitno se neće promijeniti. Samo nastavak mrcvarenja u bezizlaznoj  svakodnevnici. Ona slika koju naš vrli premijer Novalić uporno i svakodnevno pokušava plasirati u javnosti da ovaj narod ima novca i hljeba, pa može svaki dan potrošiti u kladionicama milione je lažna i skretanje pažnje sa stvarne situacije u našem društvu. Taj odlazak u kladionice je bježanje od stvarnosti i kupovanje lažne nade da se može nešto dobiti i bar nakratko pobjeći od ovog sveopšteg sivila, beznađa i bijede. Da možete nešto priuštiti sebi ili bližnjim i osjetiti se kao normalno ljudsko biće. Stoga, što je kriza veća, više će pojedinaca pokušati kupiti nadu i više će ih završiti u kladionicama. Gosp. Novaliću, dajte ljudima posla i mogućnost da zarade, da se osjećaju kao ljudi koji imaju potrebe koje mogu ispuniti i budite sigurni da će zaboraviti na kladionice. Od dobrog dijela ovih ovde spomenutih ćemo izuzeti one patološke kockare kojih je uvijek bilo i biće ih. Njima su potrebni psihološki tretmani  i ustanove.

Zlatan Alibegović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno