Nogomet

Kemal Hafizović: Čelikova agonija traje 20 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kemal Hafizović: Čelikova agonija traje 20 godina – Legendarni igrač i tener NK Čelik Kemal Hafizović (70) u razgovoru za „Dnevni avaz“ izjavo je da ga boli i srce i duša zbog nove-stare krize koju potresa ugledni zenički klub. Klub s Bilinog polja, podsjetimo, u srijedu nije dobio premijerligašku licencu, a tokom korona-krize ostao je bez turskog investitora…

Skidanje glava

– Još od one neodigrane utakmice Čelika na Grbavici, boli me sve zbog mog kluba, ne samo srce i duša. Kad tad nisam crk’o, neću „nikad“, a sada su došli novi problemi. Ne, ne mogu da shvatim neke stvari, jer Čelik je svetinja u Zenici i okolini. To je jedini klub koji je mogao okupiti hiljade ljudi, tvrdi Hafizović, te nakon što je progutao knedlu u grlu dodaje:

– Međutim, prije 20 godina sam upozoravao šta nam se može dogoditi, poslije evropskih utakmica sa Gentom, kada su navalili na mene da me sklone. A tada smo u prosjeku imali 12 hiljada navijača na tribinama. Tada se samo gledalo ko će ti „skinuti glavu“, ne samo meni, nego inače. Svašta se pravilo po onom stadionu, svako hoće da bude glavni. Odjednom su svi legende, i ko nijednom nije šutnuo loptu u klubu.

Hafizović ističe da kriza u Čeliku, kako kaže, tinja 20 godina.

– Dovođeno je stotine nekakvih trenera, pa onda ako si ti trener, svi su protiv tebe. Hvala Bogu, nikad nisam radio ni protiv koga… Ali nikako ne mogu da shvatim one koji rade „o glavi“ jednom treneru da bi došli na njegovo mjesto! Također, svako je dolazio u Upravu, nema ko nije. Vidiš da to propada, upozoravaš, ali kada sam vidio da niko ne mari za to što govorim, samo sam se distancirao. Stanujem pored Bilinog polja, ali kad izađem na ulicu obilazim ga „100 kilometara“. Jer ne mogu to više da gledam, trpim – duša me moja boli, a ne mogu pomoći. Kad sam bio zadnji put trener, prije četiri godine, tri mjeseca niko nije dobio ni banke, podsjeća Hafizović, koji je i tada digao Zeničane.

ž

Čelik je tada počeo trenirati dvadesetak dana prije početka sezone!

– Da se te 2017. godine nisam vratio u klub ne bi se ni počelo trenirati i možda bi se i tada ugasili. Nego podignem sve na noge, gradonačelniku kažem otključaj stadion, nek se nešto radi. Iako smo tada imali pola igrača iz Kantonalne lige, pobijedili smo Bijeljinu 3:0, pa Slobodu, ove, one. A nemaš „dinara“. Kao trener ganjao sam i stanove i hranu igračima, a oni ti opet rade o glavi. Ne, nema potrebe da spominjem imena, to svi znaju u Zenici. Kako možeš za predsjednika jednog takvog kluba dovesti čovjeka koji je u jami kopač uglja. Čast svakom zanimanju, ali… Takvi u klub ne da samo ne mogu, nego ni neće da donesu ni kilu jabuka – naglašava Hafizović.

Nema predaje
Uprkos problemima, tvrdi da ima spasa za Čelik.

– Ima spasa, nema predaje… Prvo se mora naći pravi trener, a grad i Općina moraju dati novac i spasiti klub. Mora se sjesti sa gradonačelnikom… I kada sam ja došao u klub protiv njega je radila stranka SDA, pa nismo imali ni za vode. Nije tajna da stranka SDA preko Čelika ruši sadašnjeg gradonačelnika… U Zenici su i tužili gradonačelnika što je davao novac Čeliku, kao što je njima davao i probio budžet. Navodno, protiv zakona je davao pare Čeliku, pogledaj ti atmosfere u Zenici! Nije ni čudo što je sve ovako…

Janjoša za trenera
Hafizović ima prijedlog za novog trenera Čelika.

– Odmah da vam kažem, ja više ne mogu voditi ni dva jagnjeta. Pogotovo sa ovim ljudima… Nema teorije. Znači, što se tiče mene, završena je ta priča. Međutim, može se pronaći pravi trener…

Treba dovesti Mehmeda Čalu Janjoša, za njega garantujem da bi napravio dobru selekciju igrača i rezultat. Čala je velemajstor, zapamtite šta vam je rekao Kemo, tvrde Hafizović.

Pandemija me uništila
– Pandemija koranavirusa me uništila. Odmah da vam kažem da se ja nisam pridržavao mjera, izlazio sam svaki dan, hodao, trčao po Kamberovića polju – zbog sebe… Međutim, u jednom trenutku sam se teško prehladio, tako da sam završio na Poliklinici, rekao je Hafizović, koji na našu sugestiju da se zbog godina ipak morao pridržavati mjera, dodaje:

– Pogledajte koliko ima romskih naselja i kako oni slobodno žive, a nijedan od njih – u Evropi, nije fasovao koronu.

Borba za vrh
– Turčin je uložio milion eura u klub, išlo se na pripreme i u Antaliju, dovedeno je 150 igrača, ali nije mi jasno kako ti treneri od njih nisu mogli napraviti tim koji će se bori za vrh tabele. Ali kad crtaju i pričaju, rekao bi da su Ajnštajn. Kako znaju folirati, pa oni izrazi transformacija, permanentno… a nikad nisu šutnuli loptu. Ne može biti trener ko nikada nije igrao lopte… Pa vidi ko je sve u posljednje vrijeme igrao u Čeliku, da ti oči stanu. Ja bih ih i slijep doveo u borbu za prvo mjesto, kunem vam se u jedinog sina, u svom stilu kaže karizmatični Hafizović.

IZVOR: AVAZ.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno