Sudske klupe

Kazne prekršiocima

Kao što je javnost obaviještena, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sačinjen je „Operativni plan na poboljšanju bezbjednosti saobraćaja sa posebnim akcentom na mirujući saobraćaj, kretanje pješaka i obaveze vozača prema pješacima“ koji se sprovodi u toku mjeseca aprila 2015. godine, na putevima na području Zeničko-dobosjkog kantona.

U toku trajanja preventivnog dijela postupanja po Planu, u prvoj polovici mjeseca, službenici svih policijskih stanica su građanima izdavali upozorenja u vidu promotivnih letaka, te ukazivali na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebice onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju. Kako je u naznačenim aktivnostima naglasak stavljen na sigurnost pješaka, leci upozorenja su se djelili prvenstveno pješacima koji kolovoz prelaze na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, policijski službenici će do kraja mjeseca, prema počiniocima prekršaja poduzimati represivne mjere. U ovoj fazi, svi učesnici u saobraćaju koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu parkiranja vozila i prelaska kolovoza na obilježenim pješačkim prijelazima, kao i vozači koji ne poštuju svoje obaveze prema pješacima, bit će sankcionisani u skladu sa odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

U toku je represivna faza sprovođenja navedenog operativnog plana, te se nadamo da će naznačene aktivnosti rezultirati željenim efektima i da će učesnici u saobraćaju, naročito pješaci, ove aktivnosti shvatiti krajnje ozbiljno, uz uvažavanje i poštivanje svih saobraćajnih propisa, kako bi se u konačnici, našim zajedničkim aktivnostima i naporima unaprijedila bezbjednost odvijanja saobraćaja na području čitavog Kantona.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem