Kultura

Kazalište Virovitica sa predstavom „Alabama“ gostuje u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2024“ na daskama Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti odigrana gostujuća predstava Kazališta Virovitica. Riječ je o drami „Alabama“  autora Davora Špišića, a čiju režiju potpisuje Dario Harjaček. Predstava je na repertoaru u utorak, 16. aprila u 20 sati.

Prema riječima dramaturginje: „’Alabama’ je drama o društvenom sloju kojem se, u pomalo patronizirajućim navalama simpatije, u kolokvijalnom govoru često tepa nazivajući ih se „malim ljudima“. Špišić svakodnevicu obitelji Burić i povremenih prolaznika u njihovom životu, gotovo svih odreda malih ljudi koji „preko crte žele, ali ne smeju“, oslikava toplim kolorom koji povremeno podsjeća na prizore iz djela kakvog filmaša razdoblja talijanskog neorealizma. Radnički angst Alabame usmjerava pažnju gledališta upravo na njih, njihovu  razapetost između životarenja u vlastitoj državi i životarenja u imigraciji, te na nužnost osnaživanja njihove vidljivosti u javnom prostoru kao i inzistiranja na promjeni njihove društvene pozicije. Naime, s gorko-slatkim happy endom ili bez njega, Špišićeva drama jasno upućuje na činjenicu da Gorani Burići nikad ne nastaju sami od sebe.“

U predstavi igraju: Blanka Bart, Goran Koši, Snježana Lančić, Monika Duvnjak, Mijo Pavelko, Goran Vučko i Draško Zidar. Dramaturgiju potpisuje Dora Golub. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Larisa Vukić. Skladatelj predstave je Damir Šimunović, a dizajner svjetla je Domagoj Garaj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno