Zenica

Kašnjenje stipendija

Rukovodstvo Unije studenata Univerziteta u Zenici razgovaralo je s premijerom Vlade Zeničko-dobojskog kantona Munibom Husejnagićem i njegovim saradnicima o problemu kašnjenja u isplatama boračkih i kantonalnih studentskih stipendija u ovom kantonu.

Studenti su zatražili da se u što kraćem roku ubrza isplata stipendija te su najavili mogućnost izmjene stavke iz ugovora koji potpisuju korisnici stipendija, a koja definiše način i termine isplate rata stipendija.

-Zahtijevali smo bržu isplatu boračkih i kantonalnih stipendija, jer već dva mjeseca studenti nisu dobili nikakva sredstva od Kantona u vidu stipendija. Dobili smo odgovor da su tri kantonalne stipendije u sistemu za isplate, da boračke stipendije treba da se isplate, međutim, mi nikako nismo zadovoljni finansijskim stanjem u Kantonu i nema naznaka da će biti isplaćene ove sedmice – rekao je nakon sastanka predsjednik Unije studenata UNZE Dino Tihić.

Studenti su nagovijestili da se može desiti da se studenti samoincijativno okupe pred zgradom kantonalne vlade i da javno iskažu nezadovoljstvo.

-Pokušali smo kao prioritet staviti isplate boračkih stipendija, jer je decembar i nije u redu da studenti praznike čekaju praznih džepova – kazao je Tihić.

U ugovorima o dodjeli stipendija precizno je navedeno da će Kanton rate stipendija isplaćivati u skladu s mogućnostima, a nakon ovih kašnjenja u isplatama studenti predlažu da se ove rate isplaćuju u određenim terminima i to mjesečno, što bi pomoglo njima da bolje planiraju svoje izdatke.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: