Info

Kasete, govornice i dial-up: Koliko smo zapravo zastarjeli?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kasete, govornice i dial-up: Koliko smo zapravo zastarjeli? – Prije svega desetak godina ideja pametnog telefona je izgledala futuristički, a sada nas malo koji tehnološki napredak može iznenaditi.

Tehnologija grabi brzim koracima naprijed i ono što je juče bilo “sljedeća velika stvar”, danas je nešto uobičajeno ili već dio prošlosti. Jeste li razmišljali koliko je samo stvari zastarjelo za vrijeme vašeg života?

Javna telefonska govornica

Prve javne govornice pojavile su se početkom 20. vijeka i godinama su bile popularan i praktično jedini način za obavljanje telefonskih poziva izvan kuće ili kancelarije.

Dugo vremena pozivi su se plaćali kovanicama, a onda su se pojavile telefonske kartice (prve još krajem sedamdesetih), koje su mnogi voljeli čak i skupljati.

Međutim, moderna vremena u kojima gotovo svi posjeduju i koriste mobilne telefone bacila su telefonske govornice u zaborav i uistinu se rijetko može vidjeti da se neko služi njima.

Video – kasete

Posuđivanje filmova u videotekama vjerovatno kod mnogih još budi nostalgiju uprkos čestim neugodnim pojavama poput smetnji i izlizanog snimka, a o nemilim događajima poput prožvakane ili puknute trake da i ne govorimo.

DVD-i su zauvijek poslali u zaborav video-kasete, ali i oni posustaju. Streaming, online videoteke, ali i internet piraterija bacili su u drugi plan fizičke medije za distribuciju filmova, a ima nešto i u tome što su kino-dvorane opremljenije i udobnije nego ikad prije.

Nešto slično dogodilo se i nosačima zvuka, pa je audio-kaseta već odavno raritetni predmet, dok prodaja CD-ova drastično pada iz godine u godinu.

Disketa

Iz današnje perspektive djeluje pomalo nevjerovatno da smo razne datoteke spremali i prenosili na medijima čiji je kapacitet iznosio tek 1,44 megabajta, ali 3,5-inčna disketa, predstavljena početkom osamdesetih, bila je neizostavan dio kompjuterske opreme.

Međutim, kompjuterske konfiguracije već se godinama prodaju bez disketnih jedinica, a USB memorije i prenosni diskovi zahvaljujući svojoj praktičnosti i velikoj količini memorije izbacili su iz upotrebe male crne pločice.

Dial-up internet

Svaki rani korisnik interneta nikad neće zaboraviti onaj “dražesni” pištavi zvuk dial-up modema.

U tim danima internet je bio spor i skup(lji), a iznos na telefonskom računu zavisio je o vremenu provedenom na njemu.

Pritom je bilo sasvim uobičajeno izbjegavati korištenje interneta po danu jer mu je cijena tada obično bila upola veća, a i u pravilu niste mogli istovremeno koristiti telefon i internet.

Fotografski film

Mlađe generacije vjerovatno nemaju pojma kakva je muka nekada bilo fotografisanje.

Najprije je trebalo da kupite film, a nakon što ste ga “ispucali”, nosili ste ga na razvijanje i nadali se da će vam barem većina od tih tridesetak fotografija ispasti dobro.

Digitalni fotoaparati, koji svoju prvu pojavu bilježe još u osamdesetima, prevagnuli su zahvaljujući izuzetnoj praktičnosti i mogućnosti uređivanja fotografija na samom aparatu ili računaru, dok je klasična fotografija danas uglavnom rezervisana za umjetničke i hobističke krugove.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno