Politika

Kapetanović o Matviyenko: Rusija je učestvovala samo u slanju dobrovoljaca u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kapetanović o Matviyenko: Rusija je učestvovala samo u slanju dobrovoljaca u BiH – Nermina Kapetanović, zamjenica predsjedavajuće Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, vidno izrevoltirana istupom članice ruskog parlamenta Valentine Matviyenko danas u Domu naroda BiH, kazala da je njen govor pred Domom naroda PSBiH, u najmanju ruku skandalozan.

– Pratila sa govor gospođe Matviyenko na televiziji. Ona je izrekla niz neistina i netačnih tvrdnji koje su uvredljive za Bosance i Hercegovce. Pitam se čime je Rusija učestvovala u “stvaranju nove države BiH”, kako je ona rekla? Da li je gospođa Matviyenko mislila na slanje ruskih dobrovoljaca na ratišta BiH? Možda je mislia na to, jer ne znam u čemu je Rusija učestvovala u “stvaranju nove države BiH” – izjavila je Kapetanović za Faktor, uz napomenu da država Bosna i Hercegovina nije stvorena u Daytonu.

Prema njenim riječima, govor Matviyenko snažno koincidira sa porukama koje svakodnevno možemo čuti od predsjednika RS-a Milorada Dodika.

– Odakle pravo gospođi Matviyenko da govori o potrebi preustroja sistema u BiH. S druge strane, govori da velike sile i druge države ne treba da učestvuju u uticaju na BiH. Skandaloznom smatram činjenicu da gospođa Matviyenko procjenjuje potrebu za reformisanjem institucija pravde u BiH, odnosno Ustavnog suda, Tužilaštva i Suda BiH. Njen govor meni liči na jezik sile i ultimatuma – kazala je Kapetanović.

Mišljenja je i kako je govor ruske zvaničnice izrazito antiamerički i antievropski.

– Rekla bih da je usmjeren protiv našeg stremljenja ka EU integracijama. Njen današnji nastup upravo pokazuje tvrdnju svih svjetskih analitičara da Rusija snažnom politikom intervencionizma na zemlje jugoistočne Evrope, odnosno zapadnog Balkana dovodi do nestabilnosti u ovom regionu. Čini mi se da im je krajnji cilj da destabiliziraju evropski i NATO put BiH. Njena najuvredljivija izjava danas je bila da je ovdje bio građanski rat. Ja se nadam da će bosanskohercegovačke patriote i svi mi koji smo preživjeli užas strašnog rata, agresije, koja se dogodio ovdje, dići svoj glas protiv toga. Njen današnji nastup je nediplomatski i nekorektan. Kao da je pisan u Banjoj Luci, a ne u Moskvi – dodaje Kapetanović.

Danas je prevodilac prenio njene riječi da entiteti treba da imaju apsolutnu autonomiju, napominje naša sagovornica.

– Ona, izgleda, pokušava da slijedi ono za šta se zalaže Milorad Dodik, a to je da entiteti budu zasebne države, a on jedan od vladara u tim zasebnim državama. Ona je, poput Dodika, postavila entitete kao da su države. To je Dodikova težnja. To nikad neće biti u BiH! Entiteti nikad neće biti države! Taj Dodikov san se nikad dosanjati neće. Odakle, uopće, Dodiku pravo da priča o vojnoj neutralnosti RS-a, kad zna da je to nešto o čemu se odluke donose na državnom nivou. S druge strane, Dodikove namjere da RS bude vojno neutralna koincidiraju i vidi se da su kreirane u “kuhinjama” izvan BiH, a to je vjerovatno u Srbiji i u Moskvi. Mislim da je istup skandalozan i očekujem snažnu reakciju međunarodne zajednice – istakla je Kapetanović.

U svojoj izjavi posebno se osvrnula na dio govora Valentine Matviyenko u kojem je govorila o potrebi poštivanja ljudskih prava.

– Rusija ima više od 3.200 neriješenih sudskih slučajeva pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Otkud im pravo da nama pričaju o potrebi poštivanja ljudskih prava, kad su oni država koja ne provodi presude spomenutog suda. Gospođa Matviyenko dolazi iz države u kojoj se dešavaju politički progoni, nestanci, ubistva i danas je došla da članovima Doma naroda PSBiH drži nečuvenu lekciju koja naprosto predstavlja uvredu za sve bosanskohercegovačke građane i patriote – dodala je Kapetanović.

Iako su skandalozni stavovi koje je iznijela Matviyenko, ponašanje Rusije nije neočekivano.

– Angela Merkel, njemačka kancelarka, je prošle godine, u martu mjesecu, na sastanku čelnika Evropske narodne stranke, na Malti, sve ovo najavila da će se dogoditi. Tada je rekla da će Evropa morati pojačati svoj intenzivan angažman ovdje da bi smanjila utjecaj trećih zemalja, prije svega Rusije – zaključila je Kapetanović.

faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno