Sudske klupe

Kantonalno tužilaštvo ZDK će danas ili sutra formirati predmet u slučaju ‘dr. Ermin Čehić’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, na osnovu televizijskog priloga, formirat će po službenoj dužnosti predmet te istražiti navode o navodno neprimjernim postupcima koje u svom radu primjenjuje zenički ljekar prof. dr. sc. prim. Ermin Čehić, inače i načelnik Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice Zenica – potvrdila je Feni portparolka Kantonalnog tužilaštva Zenica Mirna Poljac.

Ona napominje kako nema zaprimljenih prijava bivših pacijentica ovog doktora, ali da će istražne radnje provesti na osnovu medijskih priloga.

-Danas ili sutra će biti formiran predmet u ovom slučaju, koji će zadužiti neko od tužilaca pa ćemo vidjeti šta će biti rezultat. Napominjem da do sada nemamo prijava pacijentica protiv dr. Čehića, ali će predmet biti formiran na osnovu objavljenog televizijskog priloga.

Oni su nam i dostavili taj prilog, u kojem, ipak, imaju tri izjave pacijentica pa će po službenoj dužnosti biti formiran predmet – najavila je portparolka Poljac.

Čehić je, u jučerašnjoj izjavi za Fenu, negirao da je u postupku ocjene uspješnosti primjene metode biopotpomognute oplodnje kazao kako odgovorno tvrdi “da nije bilo nikakvog neprimjerenog pregleda ili pristupa kod naših pacijentica”.

-Nijedan ljekar sa našeg odjela nikada ne vrši pregled u ordinaciji bez prisustva uposlenica našeg odjela, a koje su to potvrdile i svojim izjavama koje su od njih tražili iz Pravne službe KBZ-a. Primjenjene su isključivo metode pregleda koje su etablirane i dugo primjenjivane u svijetu te se primjenjuju za dijagnozu i prognozu liječenja neplodnosti- napisao  je u svom pisanom odgovoru dr. Čehić.

Pravna služba KBZ-a anketirala je medicinsko osoblje tog odjela da li su evidentirali pritužbe, prigovore ili slično od strane pacijentica na rad dr. Čehića, ali su naveli kako su, u junu ove godine, imali zaprimljen prigovor “zbog navodnog uskraćivanja potrebnih informacija bitnih za dalji tretman, navodnog neadekvatnog saopštavanja informacija od strane ljekara protiv kojeg je izjavljen prigovor, kao i, navodnog, nepostupanja po Smjernicama iz te oblasti”.

Međutim, Komisija za prigovore i direktor KBZ-a dr. Tarik Zulović prigovor su odbili kao neosnovan, a bračnom paru je dostavljena odluka s “pravnim lijekom”, odnosno obavijest da se, u roku od 15 dana, na takvu njihovu odluku mogu žaliti Ministarstvu zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. Žalba na odluku, naveli su iz KBZ-a, “nije izjavljena u zakonskom roku”.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno