Politika

Kantonalni zastupnik Nusret Imamović uputio inicijativu: Đački dom Zenica preimenovati u Đački dom “Nedžad Ibrišimović” Zenica

Kantonalni zastupnik Nusret Imamović uputio inicijativu: Đački dom Zenica preimenovati u Đački dom “Nedžad Ibrišimović” Zenica – Pokrećem zastupničku inicijativu za promjenu naziva Đačkog doma Zenica u Đački dom “Nedžad Ibrišimović” Zenica.
Naš, rahmetli akademik, pisac i pjesnik Nedžad Ibrišimović je rođen u Sarajevu. 1940. godine. U trećoj godini je ostao bez oca i s majkom odlazi u Žepče gdje završava osnovnu školu. Nakon jednogodišnjeg pohađanja tehničke škole u Zenici, 1957. godine prelazi u Sarajevo i pohađa srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo i završava je 1961. godine. Nakon godinu dana nastavničkog rada u Žepču, upisuje studij filozofije u Sarajevu i diplomira 1977. godine.
Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”, jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik. U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB “Preporod” koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine. Od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik je Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”.
Prevođen je na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski. Nakon izlaska iz štampe remek djela “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu.
Nagrade:
– za roman Ugursuz dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1969. godine
– za televizijsku adaptaciju Ugursuza prvu nagradu za dramski tekst na Bledskom festivalu 1970. godine,
– za roman Karabeg godišnju nagradu Izdavačkog preduzeća “Svjetlost” 1971. godine,
– za roman Braća i veziri godišnju nagradu Izdavačkog preduzeća “Veselin Masleša” 1989.
– za knjigu Knjiga Adema Kahrimana, dodijeljena mu je nagrada Društva pisaca BiH 1992.
– nagrada za najbolji dramski tekst Festivala domaće drame, Zenica, 2003.
– za Izabrana djela I – X, dobio je nagradu Skender Kulenović, 2004.
– za roman “Vječnik” dobio je nagradu Bošnjačke zajednice “Preporod”, 2005.
– za roman “Vječnik” Udruženje izdavača i knjižara BiH dodijelilo mu je godišnju nagradu 2005.
– za roman “Vječnik” dodijeljena mu je nagrada Hasan Kaimija, 2006.
– Muškarac godine u izboru časopisa Max, 2007.
Budući da je završio osnovnu školu u Žepču, započeo srednješkolsko obrazovanje u Zenici i kao siroče boravio u domu za smještaj đaka u Zenici, te da je poslije kao nastavnik radio u Žepču, imajući pri tome na umu njegovu sveukupnu bibliografiju, čime je kao pisac i pjesnik ostavio ogroman doprinos u  književnom stvaralaštvu BiH u posljednjih 50 godina, te da je bio pravi patriota, borac i nadasve dobar čovjek, čast mi je predložiti da se “Đački dom Zenica” zove po ovom čovjeku i akademiku: Đački dom “Nedžad Ibrišimović” Zenica.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem