Sudske klupe

Kantonalni sud Zenica: Pravosnažna presuda protiv Ratka Orlandića – osuđen na dvije godine zatvora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni sud Zenica: Pravosnažna presuda protiv Ratka Orlandića – osuđen na dvije godine zatvora – Kantonalni sud u Zenici u krivičnom predmetu protiv Ratka Orlandića zbog krivičnog djela produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH, povodom žalbe branioca optuženog izjavljene protiv presude Općinskog suda Zenica od 08.07.2019.godine,donio je dana 13.12.2019. godine pravosnažnu presudu kojom je preinačio prvostepenu presudu u pogledu odluke o kazni, tako što se Ratko Orlandić za krivično djelo produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja,  za koje je oglašen krivim,  osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u Zenici broj 43 0 K 148823 17 K od 08.07.2019.godine optuženi Orlandić Ratko oglašen je krivim za krivično djelo produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1., a u vezi sa članom 55. KZ F BiH i osuđen  na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godine i 6 (šest) mjeseci. Navedenom presudom optuženom Orlandić Ratku izrečena je mjera sigurnosti zabrane rada u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od 3 (tri) godine od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove sigurnosne mjere.

Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo ZDK dana 10.07.2017. godine podiglo je optužnicu protiv Orlandić Ratka zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH .Optužnicom se navedeno lice tereti da je iskorištavanjem svojih službenih ovlaštenja  pribavio korist za 15 lica u vidu zaposlenja.

Viši stručni saradnik za odnose s javnošću Mirna Poljac



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno