Politika

Kantonalni odbor Naše stranke ZDK: Uskostranački obračuni Kasumovića i SDA paralizuju život u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni odbor Naše stranke ZDK: Uskostranački obračuni Kasumovića i SDA paralizuju život u Zenici – Sukob dva nivoa vlasti (gradskog i kantonalnog) vodi se više od tri godine. U ovim danima  dostiže svoj vrhunac i paralizuje rješavanje akutnih problema u Zenici. S tim u vezi oglasio se Kantonalni odbor Naše stranke u ZDK.

“Niz životno važnih pitanja za građanke i građane Zenice i Zeničko-dobojskog kantona koja su nedavno dramatično aktualizirana ne mogu biti riješena niti stavljena u demokratsku proceduru zbog konstantnog sukoba dvije političke opcije koje su na vlasti u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu.

Naime, obje suprotstavljene opcije ispražnjene su od bilo kakvog ozbiljnijeg političkog sadžaja, konstruktivnih javnih politika, zalaganja za javni interes i mogu se svesti na puku borbu za vlast. Rezultat tog sukoba i instrumentalizacije gradskih i kantonalnih institucija je da nijedan akutni problem Grada nije riješen nego je usljed ovog sukoba uvećan.

Najsvježiji primjeri su slučajevi Zenicatransa i Interventne kardiologije. Podsjetimo, slučaj Zenicatransa su i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenica, i SDA, koja čini vlast na kantonalnom nivou, iskoristili za međusobno optuživanje. Zbog nemogućnosti rješavanja problema Zenicatransa od strane lokalnih i kantonalnih nadležnih organa vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenica Meliha Salčinović bila je prinuđena podnijeti prijavu SIPA-i. Također, podsjećamo da je projekat Interventne kardiologije zaustavljen, na što je reagovao Gradski odbor Naše stranke, zbog administrativnih barijera oko predviđenog zemljišta za gradnju i nemogućnosti iznalaženja rješenja između dva nivoa vlasti Grada Zenice i kantonalne Vlade. Sličan primjer paraliziranja sistema je i opstrukcija inicijative Naše stranke za održavanje Tematske sjednice u Skupštini ZDK od strane sekretara Stručne službe.

Posljedice uskostranačkih interesa i sukoba Kasumovića i SDA za građane su nemjerljive. Dio tih posljedica se manifestira u činjenici da ovih dana vlast ništa konkretno ne poduzima da građani ne udišu enermno zagađen zrak, da se stvorio kolaps u gradskom javnom prevozu, te da svakodnevno kardiološki problemi građana, koji bi mogli biti spriječeni realizacijom projekta Interventne kardiologije, rezultiraju čestim smrtnim ishodima.”

Kantonalni odbor Naše stranke ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno