Zenica

Kantonalna bolnica u Zenici suočava se s nedostatkom testova i kadra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalna bolnica u Zenici suočava se s nedostatkom testova i kadra – S potpunom nestašicom laboratorijskih testova na COVID 19 mogao bi se uskoro suočiti Zeničko-dobojski kanton, ukoliko nadležne ustanove ne pronađu hitno rješenje. Prema riječima rukovodstva Kantonalne bolnice Zenica, testova ima još za svega deset dana. Osim problema s testiranjem, ova ustanova suočava se i sa krizom manjkavosti specijalističkog medicinskog osoblja, što predstavlja rizik za predstojeći period borbe s koronavirusom.

Zdravstvo, korona, testovi, trijaža, maske, respiratori – ključne su riječi bosanskohercegovačke korona-krize. Ko još nije naučio šta su slabe točke našeg sistema, vjerovatno nije ni upalio televizor, ili barem prelistao novine. Još jedan problem evidentan je u zdravstvu, posebno u kantonu zeničko-dobojskom – nedostatak zdravstvenog kadra za okršaj s virusom.

“Problem je zamor zdravstvenog kadra. Zeničko-dobojski kanton u sve ovo je ušao sa oskudnim zdravstvenim kadrom, u borbu smo ušli sa 12 anesteziloga, osam infektologa, par epidemiologa i oskudnim kadrom. Ti ljudi nekim nadljudskim naporima održavaju ovaj sistem, i ja im se zahvaljujem na prednom radu”, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Doktora nema, korona nas je barem toj lekciji naučila. A nema, ni načina da se doktor potpuno zaštiti od rizika da oboli. Upravo je korona “pokosila” i neke od njih.

“I onda je to još jedan dodatni broj koji nam otpada, a mi nemamo mogućnost zapošljavanja, niti imamo sredstva da zaposlimo više radnika. Srednjeg medicinskog osoblja ima na tržištu rada, a ljekara slabo”, rekao je Kasim Spahić, pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Zenička bolnica ima konstantno otvoren konkurs za prijem novih specijalista, no prijavljenih nema, budući da nema ni specijalista koji traže posao u Bosni I Hercegovini. Ili da ih ima jako malo. Osim nestašice kadra, nestašica je i laboratorijskih testova za PCR metodu analiziranja pacijenata na novi oblik koronavirusa. Kako vrijeme odmiče, testova je sve manje, a novi do zeničke bolnice ne pristižu.

“Jedini način nabavke testova bila je organizovana nabavka zdravstvenih ustanova koje imaju PCR kabinet, međutim to je prestalo. Mi još imamo testova za desetak dana”, rekao je Spahić.

Kako izgleda teža klinička slika kod pacijenta obolljelog od COVID-a 19, upitali smo anesteziloga, koji vrijeme provodi u intenzivnoj nezi upravo s pacijentima najvećeg stepena rizika. Ključni simptom je otežano disanje, tvrdi ljekar koji je i sam prebolio koronu.

“Vremenom smo naučili kako izgleda pacijent koji ima koronu. Kod teških pacijenata glavni problem je s disanjem, oni se bore za zrak. Otežano dišu. Često je dramatično koliko je disanje otežano, uglavnom je to dominirajući simptom”, rekao je Elis Vujić, anesteziolog u Kantonalnoj bolnici Zenica.

A dominirajući simptom cjelokupnog bosanskohercegovačkog zdravstva – neki će reći – apsolutna je nesređenost. Dok se ljekari bore sa vlastitim kapacitetima, i dok se sistem vrtoglavo suočava sa svojim manjkavostima, koronavirus društvo ne napušta. I dalje ga čini zarobljenim – u strahu, očaju, ili tek u nemoći da napravi iskorak od uvjerenja da ništa učiniti ne umije.

Nikola Vučić

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno